Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
同問,想知行/水貨保養差幾遠
其實Nikon 有咩過人之處?
利申:Sony, M43用家
但由z9到z8,zf, 好難唔吹捧對我嚟講佢出z6/7 真係覺得係廢機試都唔會試, 到去到ZF真係會引唔住轉咗會同埋會有d期待部機嘅update會有乜嘢改善, 至少唔會好似sony咁轉過apps都係大update
Zf對你嚟講已經好夠用啦
各個牌子都有好有唔好,所以最好親自去showroom試玩吓

唔係好覺啲鏡頭七年就係另一個世界
係呢幾年單反轉無反先七年變咗第二個世界
單反時代嘅鏡十幾年都未至於話好大改進
水同行Nikon都會整,行嘅話就算過咗保維修費都會收平啲(之前好似有ching話係9折)
Z mount夠大,多空間比cmos移動
理論上防震上限同下限係好過Sony
Mount夠大,鏡頭後鏡組尤其最後一塊鏡片可以再大啲
邊緣入射角可以冇咁大,邊緣質素容易做好
例如58mm f0.95
F0.95光圈之下可以由中心sharp到去邊角
真係唯一得佢一支可以做到

相反Sony較小,後鏡組做唔大
最後塊鏡片唔可以完全cover到cmos成塊邊角
所以需要倚靠高精度非球面鏡片控制邊緣成像
但呢幾年xa非球成熟,問題解決
不過就好倚靠組裝嘅精度,因為容錯率細
容易出現光軸不正情況,亦都事實上Sony啲鏡容易發生
同埋Sony 部份規格嘅鏡頭就好難做到
例如135mm 1.8嘅整個畫面都冇乜口徑蝕嘅鏡頭
同埋中長焦超大光圈就比較難做
例如85mm f1.2及以上焦距

不過講真鏡頭設計呢啲就唔係用家嘅考慮
我哋就係諗成品
成品上講Sony 50mm f1.2其實仲好過Nikon
而且Sony拍片暫時仲贏Nikon
去到最後都係睇自己需求
我就Sony轉過黎,睇中防震,旅行唔使帶多個腳架
好詳細解釋
謝謝
屌,早幾日買完支24-200 之後出 28-400
慶幸你200 果陣唔係f8
同埋67mm filter又wide d
睇完片之後唔駛屌了
其實價錢先係最大缺點, 如果同價就話各有長短
但其實拍埋片係咪sony會正好多
貴咁多,我就覺得唔係好值
我好彩冇買暗龍枝2875 如果買左真係講粗口
隱世高人
白卡鬥白卡
永遠忘記唔到佢個肚腩
手痕訂左支tamron 28-75mm. 但本身有支24-200
到依家支40mm se 都未知街拍效果係點
兩枝唔同既,一枝大光圈,一枝天涯鏡
新手表示有排玩
玩多排可以睇下自己用邊個焦段用得最多,再買枝1.8大光圈
口徑蝕要睇前鏡組
我依家用緊zf 發現24-200 side已經唔多夾部機。再加1.8就變得超怪
係真係唔係好夾既,但我又覺得冇理由因為咁唔玩大光圈,一係就40 f2
我有架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞