Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
枝35mm f/1.2直頭擺咗喺roadmap幾年
估計會同新機一齊出
咁咪有排先出
個page好撚on9
整d post出黎自high好似d on9怨婦小學雞
好撚癲
啲人真係太得閒
唔通仇家又要開返個SP 車頭相 page 玩下咩 無聊
我都想要呢支 有35差好遠 真係長插都得
好似仲落到filter
Block咗sp就算, 有乜咁好睇咁好笑?
以前單反年代出過一枝,勁好用
不過得f/4,仲要重過z-mount嗰枝14-24mm f/2.8
如果Nikon肯出16-35mm f/2.8應該可以大幅減磅
f mount個支1635 好鍾意
以前長插,好好用
我諗nikon一世都唔會整1635 2.8
想問下黑色zfc係咪得nikon eshop有
擺明gp入面d fans啦
點解咁覺得?
影景其實咩焦段都有機會用
覺得佢要整f mount時就整左
z mount佢出1430 都唔出1635 2.8
應該都唔會整
似唔想打自己支1424
從來無入過group ,無興趣
影人/景反而一定要有支中長焦
50-150mm影人一流
長焦背景壓縮,散景效果好
例如好似呢排日本櫻花
長焦鏡就可以將櫻花同埋人嘅距離拉近
視角窄,又可以避開人
即使人山人海也好,都容易影到一張得櫻花同埋人嘅相
相返24-35mm廣角影人,就好難就到角度影唔到人
因為太廣容易入鏡

影景嘅話就好睇個場景
廣角就靚景先決,而且好容易千篇一律
你用廣角鏡同人哋用廣角鏡影都冇乜分別
除非你識得搵廣角透視,搵到前景
但就好考構圖功夫,但影得好嘅話 畫面可以好震撼

長焦影景嘅話就好啱啲大景
例如我剛剛去完富士山河口湖
好多相用長焦先影到,因為可以將背景同中景前景壓縮
如果用廣角影張相就好平平無奇
又好似行山咁,行到上山頂用廣角其實乜柒都影唔到
要用長焦甚至超長焦先至可以影到山下嘅景色
好似盧吉道咁,如果你用廣角鏡影:

咁就張張相都差唔多唔
你可能同隔籬嗰個阿叔用手機影冇乜分別
大家構圖都差唔多
但如果用長焦鏡頭:

咁你嘅構圖可以多好多有趣好多,影到同嘅細節
最近去完東京渋谷sky全程都係用長焦影
如果佢肯出1635 2.8 加埋Tamron支35150真係無敵
呢個 page 其實有左好耐
專攻伍蛇三膠
我都望過下
我諗三膠一路都知有呢個 page 不過費事講出黎
因為一講反而多左人知呢個 page
呢個page 邊個搞
仲可以有邊川
好靚
咁都係買埋 thx 巴打
但唔一定要買Nikon apsc個支
70-180都有得諗
換算返大概係
105-270
睇完out budget
初初玩應該都平平地買kit 鏡先
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞