Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Sp最on9係佢好戰又鍾意搵野嘈

同膠攝嘈完又同條o靚妹嘈
而家又同廢老嘈

基本上佢扮聖人mode
以佢job量同拍野既範疇根本壓倒廢老
識玩聖人mode既話..觀眾一定撐佢多

點知次次走去同啲行外既嘈
仲要次次嘈完一係各有各做
一係道歉
今次仲玩埋唔評Nikon

成個on9仔
所以先話佢怨婦者
今次佢真on9,自己啲私怨同nikon廢老嘈就話唔測個牌子個product
如果佢同sony,Tamron, sigma啲人嘈係咪連自己條水喉都關埋呀
而家sony機得返部R5係度 好想轉返N記懷抱
唔計ZF得部Z8岩心水 上手感覺仲大部過GFX令我卻步
唯有再等下Z7III咩料
水喉又唔叫到
我諗正常業內人唔係廢既都唔會放香港相機廠既sponsor在眼內
更何況香港YouTub本身又係當香港YouTuber係乞丐咁
唔借咪自己買
無發佈會咪遲啲出片
反正香港相機Channel都賺唔到錢

但佢忍唔到果隻做法真係on9自己又無時間同人嘈
嘈多兩下唔係扮各有各做就係認衰仔
一係就撐到底啦
香港yt市場太細,所以通常只有announcement完就立即出既review片會比較多view數,所以你見佢好多一早可以試既試機片都view數高,如果啲 brands唔一早借比佢試食唔到頭啖香就輸蝕好啲

之前既事都算,今次玩咁大單真係拉埋成個Nikon牌子落水我真係想睇佢點收科
我用緊z7都等緊z73 用慣左z7就覺得z8太大部放唔到入袋唔想入手
佢鳩up話唔評nikon者,我就唔信
講咁多報驚嘛
你真心咩 你有冇經歷過架
單反年代 marketing已經輸晒比c記
個個都話n黃 影人唔掂
搞到影人影旅行相嘅後生仔用晒c
得返落腳影景 打雀嘅攝影愛好者先用n

無反年代就比罪大食晒
Z89之前吹到要破產玩完啦

係z89用高質賺返口碑先救返

實際上n記歷史背景咁充足
由菲林到單反 都極多著名攝影師用
玩得好marketing 復古條路點輪到fuji做大哥
個文青市場都比人食埋
我nikon 由s2用到 d5
係無反轉左用罪大
而家zf先轉返nikon
Z89出下代就滅罪大門 轉晒做nikon
近年產品路線係好
但係d marketing 都係輸fuji 9條街
無辦法
nikon marketing一向都係咁
但已經好過以前單反年代好多了

以前canon fuji搵後生女拎部單反好開心咁去旅行影相
nikon就拍阿叔拎部機一條友去森林露營

我覺得而家z既marketing已經進步左好多了
阿富汗少女
哩d攝影史上 咁偉大嘅人像攝影
都係用nikon去影 mccurry仲要影勁多人
我都唔明點解個marketing
會玩到nikon比人話影人唔掂

菲林年代
又有土門拳哩d頂級攝影師用
口碑都拍得住lecai
我都唔知點解個復古路線會比fuji做左大哥
東方lecai個名都比人食埋

咁嘅marketing 都唔算廢?
上面仲有人話我on9
我係真心心痛nikon嚴重比人低估
我都係早幾日由a7r5轉過黎z9
(a7r5其實幾好,係高iso差啲)

但買完相機之後日日返工
只係喺屋企更新完5.0 fw
都仲未拎過落街玩
好想試下日光日白試下機
高質都要識玩 整到枝枝鏡一野頂到十幾年唔洗再消費
你睇下罪大無反幾多年 已經有幾枝鏡出到第2代
不停咁谷你班友要買新野
雖然好仆街但人地好成功
我入坑都係因為以前睇national geographic
班頂級攝影師都係清一色用Nikon
其實鬼佬好多都仲係揹緊Nikon
罪大無反十年⋯ Nikon since 2018 …
罪大第一代鏡仲係單反設計 G2 得大三元個3支⋯
唔係話佢好用,但佢出鏡好快好有策略性
ZF 既復古鏡仲係得28 40

利申 已由Sony 轉左Nikon
我覺得大家最近有點過份吹捧Nikon
我反而係吹奏緊罪大marketing做得好
N記係呢1,2年重心放多左係無反相機先有改善
罪大商業眼光好準
睇準左無反 抵佢食左大部分用戶

其次係睇準vlog哩樣野
咁多人睇youtube 拍youtube
罪大重視vlog機 多好多免費宣傳
除左攝影channel外 幾乎睇唔到有kol用nikon拍野
咁點接觸後生仔個market
前排搵左蝦條哥拍旅行vlog 其實幾好睇 算唔算叫0的突破
其實係邊d人過份吹棒
除左sp班on9之外 我冇聽人講過nikon比人吹棒
係z9個陣 好多行家都欣慰nikon終於發力
我20歲未夠第一部dslr就係d80
過幾年轉埋d700

咁算唔算經歷過
希望
不過諗起fuji當年推x100 浪攝流
再搵森山大道 荒木經惟
Ricoh gr又識搵森山大道

相反睇下zf就覺得nikon真係唔識玩
一手好牌打到爛
你覆左我d咩?
我點on9呢?
5蛇
SP越嚟越白卡 又拉仇恨
明明早幾年啲人都一面倒撐佢
個人一心雄就出事

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞