萬事得Mazda 車主揮手區 (23)

817 回覆
25 Like 1 Dislike
下 即係不是60細過50架?
好撚亂
2024 CX5 有咩要留意 唔熟Mazda車

見佢early bird 23萬好似好吸引
我已經分唔到邊個大過邊個
有冇邊個心水清
CX-5 係pure 城市SUV ( CUV ), 主打on road用家,重視on road駕駛感受。
CX-50 多少少越野feel, 俾少少off road能力你,行下碎石路之類。

CX-60玩直六引擎+後驅盤,同CX-5係完全兩回事(專供亞洲市場)
CX-70 係俾北美市場版既CX-60, 兩部都只坐五人。

80同90係俾唔同市場既七人大SUV,又係玩直六引擎+後驅盤。
小至大:

MX-5 -> Mazda2 -> CX-3 -> Mazda3 -> CX-30 -> CX-5 -> CX-50 -> CX-60 -> CX70 -> CX80 -> CX-9 -> CX-90
原來你都唔記得有MX-30呢部車
CX-5 & CX-50 & CX-70 & CX-90 北美定位明確
買啡籠要上CX-90, 買紅籠要買CX-70

CX-60冇得揀酒紅色車身 想點
想請教少少野
我拎左部CX30第三日
今日渣去返工 因為個爛地停車場要留匙
我走個陣發現如果留匙係入面部空氣清新機係仲著緊
到我收工個陣開車發現部車顯示12V電無電
想問有無得SET留匙係架車到都會斷曬電?
定係架車有問題 或者係我部空氣清新機/無線APPLE CARPLAY食電
空氣清新機用緊長火?
就咁插馬鞍位USB電
如果我拎走條匙就會熄 唔拎走就長開
但其實唔知關唔關事
60長過cx5都幾多
size係直頭一模一樣架
只係少條鞋帶 (第三排位)
P牌新手,睇緊2020 Mazda 3
十零萬左右,有無特別嘢要留意
有幾多人會認真考慮呢部野
咁特別
試下用點煙位電?
個點煙位可能本身都長火黎 無人先會熄
唔奇
最簡單方法咪睇下可唔可以 reroute 部機去 ACC
點煙位 USB電
Mazda自己都唔賣啦
連澳洲都冇見過有人揸呢部車
煙位同USB個火長短唔同 煙位係長過USB
但照計肯定唔會熄左火煙位仲有長火
既然係朋友盤不如問下朋友駁左咩火
Mazda3 hatchback有冇人試過換大燈
想知幾錢同埋有冇話邊間搞幾好

唔小心hi到
有兩三個裂痕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞