萬事得Mazda 車主揮手區 (23)

817 回覆
25 Like 1 Dislike
係 鄧一鄧因為
收到晒唔該各位師兄
2024 CX5 貴版係咪沒Bose音響?
棍仔?
小心塞車
小心high花
好撚易花
真係好撚易花
如果淨係想睇1500cc 車
得Mazda 2 同cx3 或者Mazda3 seden 揀
雖則車款外型同內籠都係靚仔(我自己都好鍾意),但後座同收納空間都非常唔見洗。
相比Jazz ehev rs 外型我就麻麻地,但勝在慳油,雖然內籠膠得肉酸但收納位置多,後座亦都相對舒服,仲有兩個type c 頭,車機亦都相對大個。
如果只可揀1500cc 又間中會載下人想後座舒服啲,其實Mazda 1500cc 既車款係咪就唔駛考慮。。。
有無咩其他Mazda 優點而我無考慮到 想集思廣益一下
利申:揸緊mazda 2 13年舊款
新Jazz內籠唔算太膠慳油易泊車空間實用正野

不過揸開mazda應該就唔會想轉會
Mazda車總係易少少控制 內外有獨特美感
我都覺呀,但jazz 放水樽位都多幾個,真係好實用。但睇到個外型真係唔係幾J 得落 我已經係咁搵佢啲相睇,睇下會唔會日久生情。。。
馬3 4代 2020之後都無車超越到
馬3 sedan後座空間其實足夠
係hatchback先窄
Mazda 3 BP前座總共有4個飲品位
仲唔夠?

軸距基本一樣
兩者一樣廢到打和
係sedan反而可能多1-2cm headroom

幻覺上sedan頂係米色hatchback跑格黑色頂
後座hatch仲要車窗後邊細所以會覺得hatchback窄
如果你載人係載細路咁hatchback不了
細路根本望唔到窗+覺得好黑+後座避震唔算太好一定暈車
如果car seat既話似乎都ok

https://youtu.be/om9zcBkV-So?si=h54x2N6QZlm4bgks
香港個部有?我見佢規格書沒寫
我美國
okkk
Prefered
Prefered S
Carbon Edition
Carbon Turbo PP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞