萬事得Mazda 車主揮手區 (23)

855 回覆
25 Like 1 Dislike
個尾麻麻地
你都有睇
雖然係SL03 換皮, 但換得幾好...

最好笑係無啦啦一堆中國人又變萬事得FANS, 出黎左一句有一句話根本係深藍, 唔無晒萬事得味....
改左好多野
車頭加發光面罩
車身改少左線條
車尾燈改圓筒型
內籠改CX-60皮 連出風位都改到
Yaris Hybrid改Mazda 2都冇改到咁多

外觀其實幾似Mazda 3原型車Vision Coupe

不過個籠都係遮唔住一眼望落去
feel唔到果種由駕駛倉開始設計既果種萬事得味
但都重改到咁 見到有誠意

同時部件換太多亦注定生產成本降唔低
響鬥平就算既中國市場 你講咩咩魂動
肯定賣唔出
睇下長安內部D 人...
【马自达用中国新能源技术造车,还有自己的灵魂吗? | 吴佩频道】 https://www.bilibili.com/video/BV1oD421J7JS/?share_source=copy_web&vd_source=1ac9a4079b57fa870a09f77618fdeb3c

今次中國同日本方都好大決心要出口...
全球化要搞firmware, 要改RHD, 要過撞擊測試
仲有, 一汽點睇馬安
係有D 搞笑...
一邊3.3T 出左一年...
另一邊就出EV 同埋入油發電既EV...
如果平 有興趣油電
我自己麻麻SUV
最搞笑係佢個新能源科技樹完全係點到亂哂

e-Skyactiv-X: mild hybrid拎黎起步用
CX-50: 就咁用豐田副engine行豐田套Hybrid
CX-67890: 柴車油車直六搭自己果套Mild hybrid, PHEV系統唔熟, 但感覺同MX-30又唔同
MX-30: 自家系統, 如同日產e-power行engine產電摩打主推, 除左用skyactic G推之外為整而整有轉子版本
EZ-6: 完完全全長安套架構, PHEV應該都係長安

我懷疑可能仲研究過用埋豐田爸爸套e-TNGA出電車

作為一間細廠押到既注本來就有限
仲要分咁多注
我覺得係投左降... 做 FABLESS 幫中國設計算...
CX-50豐田混動版同深藍魔改EZ-6都係長安響中國市場諗出黎既橋
似試水溫反正Mazda在中國市場算半死不活
好似黎緊仲有多一部具中國特色既新車 唔知係咩魔改呢
擺到明冇樣掂啦
睇下CX5幾時衰落然後收皮
CX-5唔郁佢過幾年自己會收皮
所以咪諗緊點整Hybrid

有時佢自己諗既野可能諗頭太大定點
例如MX-30咁
既然增程器個引擎係定速
咁與其行Rotatory不如索性將副X塞入去發電咁咪下下都壓燃
剩引擎計熱效率42%, 推落電池到損失可能仲剩38%
你問下你隔離個煤發電廠有冇35%熱效率?
反正拎黎增程, 咁副X做唔大既缺點就克服左
不過既然冇咁出就一定有佢原因
MX5真係有種魔力,車主好明顯係追求Fun Driving大過一切嘅群體。
我先揸咗一個月,路上遇到好多架MX5,有啲車主經過會同我微笑揮手,我都會同樣揮手回應。唯獨呢架車有種好chill嘅群體感。而且吸引咗好多小朋友同青少年既眼光。既有Stylish又有大家庭嘅感覺

有時睇啲Savage Car網站,見到啲車仲好新淨,里數又低,但就係車身撞凹咗就成架Write Off嘅車,都覺得好可惜。
剛見到架2023年12月出廠嘅Mazda 2,行得956公里就Write Off咗,目測換咗右邊兩道車門就得,真係搞到我心郁郁想買翻嚟整,奈何打工仔時間精神有限。
如果到咗半退休年紀應該會當副業咁玩
有無人知4代馬3前座張電椅點拆
發覺有啲erer聲想diy整整佢
懷疑係有啲螺絲鬆左所以有聲
MX5 Miata 真係好有魅力既車
架mazda 3 發現凍車既時候,入R 或 D 波會撻撻聲,P 或 N 無事

但架車開熱左就無,知唔知大概係咩事

每朝一開車就會係咁
有冇人會用佢個mrcc/ tja
好唔好用其實 平時收油塞車全部都係自己控
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞