萬事得Mazda 車主揮手區 (23)

820 回覆
25 Like 1 Dislike
要跟足原廠維修指引
claim warranty嗰陣要追service record
出面有點會做到跟足原廠維修指引嘅service record
對上架車正正就係15年2仔,除咗初時買返嚟嗰冷氣condenser壞咗揾dealer整之外無咩問題,係衰黑仔4個月內俾人撞咗兩次俾保險公司write off埋
利伸英撚
都係唔得 我唔試了 踩到個 brake pedal 都爛
係咁開部車驚整壞
如果返原廠有無機會整到
講左咁耐,你部咩車
Cx30
唔通CX30真係會唔同
唔知道 可能0字尾果堆新車唔同D
新手一問
Mazda 車易壞/多野整?
新手想出Mazda 3 / CX5
未聽過有人壞powertrain
謝師兄
想買Benz怕維修貴 所以想轉戰Mazda
會有咩唔同 你話CX60 CX90就唔同啫
CX30由頭到尾都係一部mazda3嚟
有冇師兄試過,換左車電,鎖匙電都換左。

著車乜warning都冇,係start/stop engine個燈係慢閃黃?

知唔知乜事?正常行車的。外國forum話immobilize system有事,但人地有保養

去車房都唔知點叫師父 check

我係2仔2019
岩岩見到有人揸MX30
電腦分析, 85%機會係Loaner car
架新車到咗Dealer,星期一正式交收。
剛才路過提前Inspect吓,發現車輪軸中心個凹位有少少鏽跡。
Dealer話全新車冇問題。上網睇呢個問題好似幾常見?有人話揸翻陣就會光滑翻。小弟第一次買新車,想知大家有冇類似經驗?

我當時冇影相,以下係示意圖,我果架冇圖入面咁嚴重,主要係中心個凹位有啲鏽跡:

各位請Ignore上面段嘢,剛問到個玩車友,已經解答咗我嘅疑問,有少少鏽跡好正常。
師兄收車連呢個位都check埋
我收車行個圈外觀無問題 車入面啲制無問題就收貨
我原意淨係想Check個Brembo Brake 同Bilstein Suspension,因為我前後改過兩次Contract,想確保車廠冇搞錯。個鏽跡反而係無心發現。
宏益出左post話2024 cx5就到,唔知有咩upgrade 希望有10寸mon
我果陣落雨攞車 外觀都唔係好睇到就揸走左
岩岩試左 14年6仔 應該係3代
work
巴打整完覺唔覺有咩分别
Idle/ D波踩break /開defrost&ac果陣震少咗
低轉時唔會無啦啦1 2波跳嚟跳去
排氣聲連貫咗 (我冇misfire但唔知點解喺exhaust 到聽聲果陣大概有1/8-1/10拍係冇左一下聲)
踩油上多咗轉速咁
總結係佢俾多咗我想佢點行嘅動態我
利申唔太熟車 有d可能唔關事
有沒清 停車時會有達達達聲 係副坐位傳出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞