萬事得Mazda 車主揮手區 (23)

819 回覆
25 Like 1 Dislike
萬事得 我好愛佢

點解唔買?
3萬幾買返黎唔使執整no hidden cost
車仔唔食油

1.3踩深少少又一條好漢
2018 M3 hatch back 想換避震,有冇推介
2008 Mazda 2 1.5 手波,過去兩年左右嘅紀錄,E10油,KMs per Liter:

Best: 14.9. KMs
Worst: 12.1 KMs
Average 13.5 KMs

利伸淨係夏天好熱先開冷氣。開得多嘅話平均應該唔夠12KMs 。
揸咗10年有多好少嘢壞,淨係壞過車尾鎖同Knock Senor,其它好多消耗品過囇建議里數先換都冇乜問題。

車仔黎講都真係幾食油
未有 skyactiv
manual 油耗好睇手車
而且 E10 energy density 低

17 年 1.5 AT箱 91油 6.0L/100KM ~60%市區
抽象啲講,油耗呢家嘢真係有好大嘅時代變遷感
我以前Homestay,佢哋6X歲,覺得我架車做到13-14KMs超慳油,因為佢哋揸慣大大架,佢哋慳油嘅定義係超過10KMs已經算勁
而我都一直都覺架車仔13-14KMs算慳油,Full Tank揸到油錶閃大概有450-480KMs。
直到最近條女租過一次Hybrid,一缸油Melbourne 揸到Sydney西區總共840 KMs,到咗仲有少少油剩,好似去到20KMs per Liter,完全刷新我對油耗嘅認知
上左年紀既人大部分拎Landcruiser/Pajero周街用
Lamdcruiser襟用到仆街
17年 1.5 trip computer show 16.5km/L
2019年 1.5 公路行緊19.9km/l
如果偏向房車,新手買部2手mazda 3係咪一個好選擇?5萬左右買到咩年份,會唔會多野整?
5萬3代前期
揸緊2011年mazda3 hatchback

想黎緊換架 suv ( 主要想多d 內籠空間 呢家有少少頂頭)

我見cx 3 size 同mazda 3 11年又唔係差好多

係咪起碼上cx50 以上先會有明顯分別?
揀 cx-5 or cx-50啦
至少都要cx-30
Cx3好細
如果要明顯分別 30都唔得 30同mazda3內籠基本上一樣大
Cx5都唔會明顯
上到50先應該明顯feel到
3仔得4代係好睇
買3代不如買返法拉雀
我覺得3代都好睇過jazz
CX-5應該就已經明顯
永遠一泊埋去就見到CX5大過3仔唔只一圈
相反泊埋CX-30隔離只會覺得係3仔用舊膠升起左
兩者客群都唔同
法拉雀係幾襟睇既 唔會覺得型唔會覺得過時

3仔就3代同4代拍埋一齊睇 4代靚到CLS
呢個級數既車你想要外觀有番少少設計感就得番佢, civic同i30揀
房車直頭civic出埋局
CX30舊膠仲要唔係一般咁大
4 代配黑軨冇得輸
你贏咗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞