萬事得Mazda 車主揮手區 (23)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
個潛力
set得真係唔激進
有無北美朋友
Mazda CX-70/CX90 同 Lexus RX350H對比 大家點揀 有咩諗法
買得70真係不如直接90算
size一樣 多左既第三排要用起碼有得用 cargo space又唔係爭好遠
兩排位嘅就Lexus
三排位嘅就諗過架
想個個禮拜番dealer整嘅就CX70/90
mx5 撚軟頂定硬頂好
想比人偷就Lexus?
咁應該買Hyundai
可能用左turbo冇得用咁高壓縮比所以唔識整要夾硬tune到過到Euro 5

你有室內泊就軟
冇就硬
有冇6仔同好
Sedan係咪真係咁唔好賣
我見同級嘅mid size sedan好似周圍都停產
SUV嘅世界
隔離RAV4 Hybrid
NVH真係麻麻哋 但應該唔係巴打講嗰種雜音

雖然呢代開始外觀內籠都做到歐洲車feel
甚至一眾車媒都講到佢有歐洲車品質
但我覺得點都未到歐洲車嗰種靜 始終一分錢一分貨

淨係着車空轉煲冷氣嗰陣嘅震動已經完全冇得比
反映嘅係架車無論引擎濾震定運轉質感都只係腳車級
不過內籠造工算幾扎實嘅 啲飾件冇乜虛位冇乜聲

噪音方面 我個人觀感係80%路噪 15%風噪 5%引擎
架車唔郁其實ok靜 隔離有大貨車行過都唔覺嘈

road noise我估換新胎啲膠軟啲可能會有好大進步
另外就係如果換走條四季胎做夏季胎又會有啲幫助

不過如果巴打住嘅地方本身啲路爛其實都冇得搞
我上一架車係Benz 加 Advan dB v552
路靚無錯係又順又靜
但行將隧老龍嗰啲都係會隆隆聲
當然都仍然比部6仔靜好多

引擎聲同風噪我覺得係正常水平 冇乜投訴
反而係覺得架車個6AT齒比似乎唔太啱北美洲用
如果香港揸或者日本揸應該fit到漏
80-100 km/h唔嘈又慳油

北美公路好多上到130-150 km/h
就明顯覺得6個波段有啲唔夠
講緊轉數拉到27-2800rpm

不過佢套6AT咁勤力
揸山路, back roads嗰啲真係一流
同老豆share左十年車,終於準備買自己人生第一部車
揀緊 2.0馬3 定 1.5 cx-3
唔介意籠細因為本身同老虎身型都細粒,後座都唔多坐人
反而想知有冇巴打比較過兩者油耗?揀1.5都係想話慳油啲
7成公路3成市區既話,2.0同1.5會唔會差好遠?

睇官網數據就差唔太遠,但馬3車身重啲,又大cc啲怕會食油
求解
日本改裝佬有test過
唔改hardware嘅話副2.5T夾硬remap出大啲馬力係會好易過熱

所以應該真係唔識
多謝巴打分享

知唔知2.0馬3係咪都咁上下?
CX3你咁講又冇我想像中慳咁多

(雖然我知揸馬講慳油係我on9,但窮L一名屌細力d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞