萬事得Mazda 車主揮手區 (23)

822 回覆
25 Like 1 Dislike
請問各位ching mazda 維修保養價錢如何?
考慮緊買mazda cx 5/30
仲有toyota cc, mazda 平啲,但又驚之後貴返
想長用
仲揸緊 爽快有力
係後座窄啲
大moon , 會疾既無線car play 同埋啲膠match 返車既顏色
日本車 整嘅會有幾貴
直噴個油泵加壓聲?
Cx3揸落有無咩壞處

見佢二手價都幾平

諗緊mazda3/cx3
Cx3個殼成舊SUV咁竟然係好細架
Mazda 3算了
CX3係城市用crossover
Mazda 3至少軸距長少少
不過總體係呢類車後座係窄過的士
你當2+3座就得
可能 燈位停 開車落轉數時就會 細聲版 達達達達達達
尋日同老婆去dealer試下幾部車既後座。
Mazda3、CX-30、CX-5、CX-50
後座最舒服都係CX-50
一字擔
日用車你估真係有咁大分別咩平時揸
Cx3係升高嘅mazda2
好細部架
想問問 Mazda 3 2020改款後
有啲咩唔同版本

淨係見到2014-2019個堆會標明high/i-plus 版

感激不盡
終於Pick Up咗架Dream Car。
First day experience,揸咗75分鐘左右,Day 1預咗狼狽。分享少少睇法:
1. 開篷車身真係好低,導致整體視線明顯細咗,睇後鏡角度要重新適應。今日有一嘢轉線前掛住望後鏡同死角,差啲忽略咗前面剎緊車,當下有啲驚險。
2.離合器俾想像中深但好順腳。反而枝棍每次入1st Gear都覺得卡卡哋,希望揸耐啲會磨合吓。Day 1中途死過一次火,係入1st Gear手感卡住所致。
3. 第一日揸得好Gentle,甚至有啲慢,全程當2仔咁揸,轉速未試過超3500,聽講要磨合翻兩三個月。油門比較深,當家庭車咁揸嘅話腳感真係同2仔冇乜分別。
4. 一噠車即刻自動開電台,好煩,而家揾緊點樣關咗個自動電台。
但前座張凳冇啦啦整條野喺中間銀住個春袋呢
恭喜Miata交車
多謝。
要重新適應較細嘅視線都唔係咁易。車身低加後玻璃好細塊,望側鏡同後鏡視線好似少咗1/3咁濟,全程都淆淆哋
我3代馬三跟足步驟試咗兩次,都無佢臨尾升轉個反應係咪代表唔成功
cx30 i-plus , 唔洗諗, 高幾grade
你最尾M- Hold 5秒之後有冇推上M+ Hold多5秒
軟頂後面果塊其實係膠定玻璃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞