叉電器/叉電線/尿袋集中討論區 (13)

720 回覆
3 Like 7 Dislike
lm
有冇2A2C 100W左右既直插火牛推介下?
睇晒頂樓,好似冇講尿袋。

想問吓,magsafe 尿袋俾 iPhone 有邊隻牌子好 ?
用緊Verbatim 100W 叉緊電然後講電話
掂住個earpiece嘅皮膚好似俾針拮漏電咁
係咪唔正常?
呢隻都冇真水線
有3隻金屬腳先有真水
ESR套就好,我粗用iPad套頂到兩年
尿袋等Qi2測試,暫時冇一隻唔熱
就係想問明明雙迴膠殼
點解我個earpiece都會漏電
同埋想睇吓有冇其他巴打都係咁
冇真水就係咁架啦
Apple 18W假水但係鋁腳

試過叉住講電話好似漏電少啲啲
Thanks 咁再睇睇先
充電就會熱,基本上唔熱又快好難做到
有接地就肯定冇事,但唔一定需要,設計上可以整到低漏電,亦有得測試
不過漏電測試目前只係見過Allthingsoneplace有做,而且都只係起步階段
暫時最穩陣就係買用米奇頭嘅叉電器
15W叉電,得6~7成效率,即係有8W左右嘅能量以熱嘅方式流出。暫時嚟講無線充一定得咁上下效率,因為係物理限制所以唔會因為尿袋設計唔同而改變。
咁細部機8W肯定熱,除非整個大面積金屬散熱器又或者用主動散熱。
同插線比的確熱好多
特別係尿袋兩邊一齊發熱
隻隻都係屎
睇邊隻冇咁臭咁大把
無線叉根本都損耗率高到笑
有線個d都要用風扇散熱
假設叉入iPhone係15W,效率係65%(電池個邊9折,無線再打7折),實際功率就係15/0.65 = 23W,23-15=8W廢熱
仲有串回覆係講緊Magsafe尿袋唔係固定式,要50W咁大火數基本上一定要用風扇。對叉電座嚟講冇問題,對suppose係痴係機背用嘅尿袋就好大問題。
咪玩喇
15w無線叉無風扇散熱都係會熱到降速
三星隻15w咪有風扇
本身部iphone散熱差+無線叉熱到仆街咪好快熱到降速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞