叉電器/叉電線/尿袋集中討論區 (13)

720 回覆
3 Like 7 Dislike
其實有幾個port既都可以,
但最好直插插座,唔洗拉一舊野出黎
但爬左文,幾隻出名既牌子都有巴打瀨野
Promini, ego, v記
係唔係揀promini比較好,見差評較少
但promini好似無直插插座100w以上既牛
講漏左,想要single port 100w輸出
鴨記有啲0米米奇轉頭賣,變相直插
依個唔會再辨認得Apple 35W同埋回收咗嘅IKEA 40W

因為入面獨立輸出
Apple 牛
上網睇好似話GaN 全部都會
仲有華為Matebook 16 Pro 135W PD3.1牛,$200左右
我明你
V記其實仲有個75W單頭拖板
衰在冇得換條power cord
補充多句
嗰啲旅行萬用頭好容易插鬆
又剩係得旅行先有用
不如買隻換頭牛+延長線/換線牛好過
依個大陸牌有好多外國KOL 都吹奏,不過唔知佢地有無收錢啦
關GaN 咩事
轉插又易鬆, 一係就要買quality好的, 否則bad contact 咁大火數仲麻煩
旅行插蘇又大舊又重又唔平, 好似好方便多合一但實際就多餘, 除非好似空姐機師咁不停周圍走唔同地方

網上係咁樣講
講緊視乎隻牛原本設計
唔係話GaN 牛就一定會
GaN只係隻牛入面的半導體物料
依家新嘅大把唔會斷電
上Youtube search 「阿甘體驗」
佢試大把大陸GaN牛唔會斷電
有冇人真係試過
https://www.youtube.com/watch?v=JJOAfiBvClY
呢個channel推Anker A2343
耐唔耐用就自己判斷
要最穩就乖乖比錢買Apple
買得有power cord 款都係想用條線,或者本身隻牛已經好大隻
岩w數無話唔得
如果單頭100w 以上, 一般都係原裝廠牛
其他品牌出得咁多w 都多數多port, 多port 個體積唔會大好多但係應用就廣好多
睇你想買平定貴
我信amazon評價
Thinkbook 170W USB Hub 就係大舊,因為又係獨立輸出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞