[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
你講呢啲都好real,但同快樂真係無乜直接關係
好似跑馬拉松咁,你跑緊一定係好撚辛苦,好熱又攰又賣老抽,點解會有人咁樣糟質自己?
但實際上身體嘅辛苦同攰,同心靈上嘅滿足同快樂,可以係同時存在
去到5/6年級 識駁嘴又未懂事
就變咗講:關你咩事/我都冇叫你生我
雖然父母都會影響佢變成點
但睇住啲學生喺我面前數臭佢地父母就覺得唔生好過
Bb到5歲前咪可愛
一大左就嚟料
其實真係無話一定
我都經歷過單身貴族嘅快樂,同做人老豆嘅快樂係完全唔同嘅維度,無得比較
我而家都會羨慕朋友話去玩就玩天光,話飛就去三日兩夜,但我明白我哋拎到快樂嘅源頭已經係唔同,有取捨之下我必然係揀做一個好老豆嘅快樂
開返個post問下被生出嚟既咁多位開心定唔開心多
無論做咩事,個荷爾蒙都唔會係永久
如果你用荷爾蒙持唔持久做標準
咁人生有咩係「有得揀都會再做」?
關你咩事/我都冇叫你生我
連登仔最鐘意講呢句
同埋 都要睇下 生仔 定係 生女
分別都好大
我其實想講個程度
唔記得睇過邊度講,生仔係會最多,有300倍
所以啲人咪成日話,生仔後有種唔識形容嘅開心
因為真係生仔先會咁勁
我都真心相信生左小朋友開頭係開心
之後就唔一定啦(當然都會有開心既時候)

但我自己覺得唔生仔都可以有好多開心嘅嘢
可能無300倍咁多,但都一樣開心
所以生小朋友開心
唔代表唔生會唔開心

咁可能有啲人,人生就係覺得要嗰300倍嘅開心
人生先圓滿
有啲人覺得就咁都Ok
其實無分邊邊啱晒定錯晒
有啲人明知自己無能力生咪話生仔唔好囉

有能力但選擇唔生既根本唔會同你駁開心定唔開心

因為你有你開心佢,佢有佢開心
都明你既道理既
但依個馬拉松未必20 年要就跑完都唔一定係happy ending
好采搞掂佢讀書之後出黎做野又要擔心埋一份
驚佢唔夠人競爭買唔到樓咁
真係養兒一百歲長憂九十九
咁又唔一定愈多先愈開心
你要考慮能力包括經濟時間心機應付
生bb感覺會令自己人生充實啲無咁悶
但又唔想生佢出嚟受各種苦痛

利申未生
用科學去睇一切,是其中一個方向,亦不是錯誤既判斷

但好多野推到 科學 極致
再討論都係無意義

將人
推到極致
只不過是一堆粒子既推疊

將人既心理系統(包括開心/唔開心)
推到極致 只不過是一堆化學反應

將人既行為模式(包括做愛,地位,享受)
推到極致 只不過是一堆 體內分泌
經歷過嘅人先唔會咁樣講
每個人都要自己審視自己嘅志向,財政,耐性,伴侶關係等等先好決定生。而家唔係好似以前d人咁樣,可以窮有窮養。而家教養小朋友係要好大嘅心力。
同班反社會毒撚講經咩
佢十三歲你就唔會咁諗
問人開唔開心
答左你係開心啲
又質疑呢樣,質疑個樣
屌你班友其實即係逼人一定係唔開心,
一早有哂答案
都痴撚線

利申:有個仔,好開心,人生有purpose左
根本係搵人圍爐嘅 負面撚
你班撚樣自己開心還開心,出街咪撚影響其他人
你生件嘢出嚟唔係大撚曬嫁
過多357年大過咗都係咁講再算
依樣癲 愛國愛黨嘅下一代
真心想問有小朋友嘅家長 係諗住送佢哋出國讀書定由佢唱國歌被洗腦算
Ching 個仔一定仲好細個 到佢大少少青春期就有排你受
連登好多毒撚女又冇朋友又冇錢又冇
點會想其他人開心呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞