[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
好多人都話生完唔俾屌,但我同我老婆係生完之後仲勤力過未生之前,但我老婆因為打避孕針之後,佢明顯冇以前咁chur,以前掂下都要即刻埋牙,遲下諗住紮咗佢,等佢唔駛再打針,但到時我驚紮完輪到我有問題
百感交集
人地又唔撚係覆緊你又唔係說服你
咁你點諗又關佢撚事咩
你都話唔關你事都可以咁撚燥 eq
咁差點撚樣教仔
有開心有唔開心啦

雙職父母無工人同長老,真係無me time
身體同個樣斷崖式衰老
生之前成日同老公同事打機,屠龍、仁王、division...俱往矣
而家兩部機磚頭一樣放喺度
自己鍾意嘅運動都放棄埋

不過老公都一樣成副心機放喺個囡度,有咩都一齊頂
好錫我哋,覺得自己無嫁錯郎
一家三口幸福嘅,會去好多以前根本唔會玩嘅地方,有好多新嘅體驗同經歷

嚟緊請工人姐姐,希望姐姐幫到手
請工人先最煩
拎萬幾兩萬去賭個工人好唔好
陣間佢做兩個月就辭職就蝕晒
就算一直做,如果佢唔聽話,頂心杉,西口,對小朋友唔好都死
請著個唔好嘅精神壓力遠超過自己做返嘅肉體疲勞

我個工人就黎10年

好驚第時出完約金果日
負評個幾百人就係了
我覺得開唔開心首先係睇左經濟能力
如果有錢到香港任何國際學校都afford到仲唔會肉痛 有一方家長唔洗做 有工人全天候睇住嗰小朋友 咁大部分人都係開心既 我見有錢班朋友都係幸福家庭 親子關係好好
其次係睇自己願唔願意犧牲自己部分興趣
生仔基本上所有重心都要放落佢到 有乜夢想or興趣真係要放低 無得任性
最後我覺得最開心嗰階段應該係0歲去到14 5歲前
真係好認同見親戚嗰隻B 細細個勁可愛 而家10歲開始覺得佢地好似怪獸 見佢老豆長期勁撚頭痛
其實生唔生好個人
鐘意生既咪自己負好D責任
咪撚俾D仔女係條街到影響到人, 唔好要全世界都要就你D仔女
最緊要唔好影響到其他人, 我理撚得你生個天才定百痴出黎
一個個階段黎
你啲朋友仲係同你一個步伐
去到年紀大啲你就唔會再追求同朋友見面
你睇到啲家長按排咁多好辛苦 其實係佢投入既表現
佢追求既野已經唔同。
所以冇得比
我亦都唔建議隨便生
有責任去照顧 會享受同小朋友既生活
先去生
去到你50 60 你都要諗下自己想追求啲乜
反駁隊要谷生育率
如果係香港既婚都唔應詃結
辛苦, 但想像唔到冇小朋友嘅話, 過去20年點過。

見有同事冇生, 年年同老婆去幾次日本, 但放工明明冇野做都留係公司唔願走。
我小朋友4歲,暫時都係開心,
不過我認同小學到中學應該會激心同擔心
連登仔 唔好生就岩啦
好唔開心架 千祈唔好生
竟然有人仲敢係香港生小朋友
生都唔緊要 然後俾佢係香港讀書
幼稚園園洗到入中學
咁你生左未?
又一個幻想撚
已經聽到無咩感覺
me2 未生小朋友前估唔到自己會擔心人地有冇屎痾
幾多日冇痾屎,想佢日日有屎痾
呢位人兄覺得所有bb坐飛機都一定會喊,
而且佢架機又一定有bb,
先會有呢個結論。

但事實係我舊年帶兩個去日本玩,
兩程飛機都無喊過
聽完,食奶換片加衫捉佢瞓,
好快攪掂
生完就唔會唔支持
真 我果個都冇喊過
唯一一次喊係之前飛台灣降落果時耳仔唔舒服
但係d空姐一比粒糖佢食
佢耳仔唔痛就已經冇喊
係,其實BB喊都係有 d 原因
我隻B都係得食奶/唔想食/眼瞓/怕陌生人,四個原因,唔係高需B
不過我有時覺得高需B可能係因為細個由得佢喊唔理佢,所以先會咁
D老人家話要俾佢喊100日果D真係痴線
個性格唔緊張都喊到緊張啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞