[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
好想打d精去人地個老婆度 然後幫我養仔
上面case根本係人類好根本嘅幸福,每個地方都一樣,係連登有班loser 自己無,就攻擊人地有嘅幸福姐
其實養小朋友真係好貴,初生幾年攰,之後開始貴同要教。

但建立咗嘅關係係好窩心,由細細個淨係聽你講,到開始有自己諗法,會關心你又會整估你,同你講佢學校嘅事。

天氣凍唔着衫,會拎衫叫你着。
唔飲水,個仔會提你返工記得飲水。
坐倒頭車會頭暈,會主動換位。
教過佢嘅嘢,佢會記住。
每一次叫爸爸,爸爸,有時收工都會覺得好煩,想靜靜地休息,但又會去聽,回應佢。
依家每晚都會一齊沖涼,一齊攬。
返到屋企大叫要錫啖先。

呢一切係一個單身嘅男人唔會諗到,亦唔會感動嘅位。

生仔之前,心諗呢位乜水,會唔會嫌佢好煩唔錫佢,但原來感情,關係一點點累積。

當然,唔生小朋友有好多自由同錢可以花,每個人生唔生都有佢自己嘅選擇。
咁你生唔生都會開心 因為有一個好老公
你無me time
就證明你係1個負責任嘅老母
呢到都見到你
見到都幾多巴打知有bb或生個下就好開心。
反而我無,個着眼點係同仔一齊相處。
來回兩程一粒聲都無出過,你寄你自己去倉把啦
艾撚同艾撚丫哥諗法既分別
開唔開心呢個問題太簡單
要睇有冇錢 有冇經濟教育資源
本身鐘唔鐘意parenting
婚姻快唔快樂

一般以上都冇既 多數自私防老撚 當細路工具人
條友傻傻地,唔好理佢。

佢話人生在世,痛苦大於歡樂,咁提早生命終結咪減少痛苦。😅

人類滅絕點解唔係透過消滅現有人口,而一定要唔繁殖?😅
用錢買唔到小朋友對住你笑
錢要努力啲搵俾佢哋 搵工要搵份穩穩定定賺到錢嘅 <本身份工就係咁,而且願望就係咁。

住邊度又要諗佢哋讀書 佢哋啲活動
<我都係,但間屋換大左,大家都舒服。

同另一半冇得分開 為咗佢哋
<本身未有之前都唔分開。

然後同四大長老 同埋其他親戚嘅關係 被逼親密
因為佢哋會同我嘅小朋友聯絡
<呢樣有咩野唔好?多人幫輕,大家都開心,炒左鬧交。

星期六日又要帶佢哋去邊去邊 放假又要plan同佢哋做啲乜 去旅行要諗埋啱唔啱小朋友
<本身都係打機睇戲,同細路玩會多d選擇,試多好多野。

呢堆全部好處黎wo
你咪又係煩

互相尊重 各有各好壞
你就真係痴線,
毒撚學咩野人出街?
污染空氣
本身我都係咁諗
但生仔有生仔既好
生女要經歷生育既話
作為父母都好擔心
其實呢個post先比較貼近現實
唔通真係個個好似連登仔咁話on9先生仔咩
老實講最少3歲先有資格出旅行
因為問緊 「已經生左仔既人」
移民都仲話可以reverse回流
生左仔就跟撚住一世就算覺痛苦果啲都真係要呃埋自己先生活到落去捱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞