[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 419 Dislike
本身個人少悲觀
一嚟怕老婆辛苦,二嚟成日真係好怕萬一老婆會有咩事
Btw巴打你老婆幾歲生?我諗住33左右會唔會好遲
仲有可以唱國歌學埋國安法
開心
好似生活又有另一種體驗

有自己小朋友係一種blessing
呢到有無ching有老婆仔女
但係自己要返shift
照唔照顧到家庭?
成日覺得啲人生完嗰種開心
純粹係荷爾蒙「Oxytocin」作崇:

產婦在嬰兒分娩以及接下來的護理過程體內產生大量的催產素(oxytocin)。 催產素也被稱為「愛的荷爾蒙」,是一種讓人感到愉快的激素。 這種激素在人們相互擁抱、親吻時也會產生。 催產素有利於母嬰感情維繫,同時,也給父母帶來更大的愉悅和滿足感。

然後隨著時間下降,回到現實
頭幾個comment答既可能都係小朋友仲細既
唔係否定嗰種開心
但我都問過小朋友年紀大咗既同事,好多都話有得再揀都唔會生
第二次已經無哩個感覺
就好似初戀咁,一世人就一次,之後俾你搵到張栢芝都無用
嗰個由無到有,第一次做人老豆嘅感覺只有第一胎先有
仲係n班
太遠喇
希望自小關係好
到時唔好太大問題
Pin
有工人姐姐會舒服好多㗎
當然係未必樣樣都做得好好啦,做熟咗你兩個落街撐枱腳都有時間
咁講,連登群都算有學識同後生
生得都係有plan

好多小朋友天生天養
個啲父母可能無感覺
我媽有個friend嫁3次生3件
啲仔女食杯面大,我都唔知佢開唔開心
小朋友點都開心嘅
去到高小同中學階段就另一個世界
頂好似好有道理咁
Please pin
唔遲,我哋36生左
不過第一次試係33,六個禮拜無啦啦小產咗
3-6歲嘅時候係最開心
我覺得生咗嘅人,本身都係鍾意小朋友
所以啲留言都係正面
唔想生嗰啲冇生,分享唔到生左嘅感受
除非意外懷孕
冇錯,陣間即刻買包生蠔今晚即刻啪哂佢

估唔到係連登會睇到咁嘅結果
有d想即刻無套扑野
我記得老婆穿羊水係凌晨,醫院叫我番屋企等我老婆作動先生。坐的士番屋企果陣開心到忍唔住同個的士佬講就做老豆然後成晚瞓唔著。呢種感動呢世只有一次。
辛苦咗

使錢多咗

時間少咗

開心咗
Agger 樓主意外地多正評
不過唔開心又未必喺度講啫

同埋其實會唔會樓主同下面話開心嗰d係反駁隊嚟
上嚟催谷生育率
嗰班可能已經家嘈屋閉唔得閒上連登
其實人係咁

人有我冇 自然會妒忌

吃不到嘅葡萄

當然都唔係話生仔一定好

都可能係大家圍下爐

但呢個係人地嘅moment就唔好破壞佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞