[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
事實拍拖結婚生仔係一定開心過無
只不過人係會妒忌
所以實話單身貴族自由自在好開心
因為平時過啲只係紙上談兵廢up 而家呢啲先係過來人分享
我覺得所有嘢要科學咁樣去解釋就冇意思

即係點解要去搵伴侶,要搵愛,因為要繁殖下一代

覺得快樂就係覺得快樂

其實有主見唔係壞事
你係要教導佢有主見,但同時要識點表達,點同人溝通,點妥協。
一個無主見嘅小朋友好易無自信,人云亦云,俾人講兩句就聽
生咗嘅梗係幾歹都要話開心啦要證明自己嘅決定係啱 呃埋自己都要啦
開心左
啱呀
所以建議多啲人生仔,最好三年抱兩,生得愈多愈開心
唔駛理嗰啲人
有啲人唔鍾意生
生左都唔會享受
話之佢
唔係好大取捨 可以揀多次 我唔駛諗
做咗幼稚園老師後
更加想有自己小朋友
覺得睇住佢哋由咩都唔識
長大真係好神奇好感動
同感
生完之後老婆對自己態度變左好多
Sen 比例都好高下
我小朋友讀地區龍頭小學(七八成入b1 中學)
同班都有一兩個 幾明顯係控制唔到既小朋友
其實有錢呢個condition都已經係個難題
我當你月入十萬 咁份工一定有咁上下demanding
你唔生就可以隨時揀唔做 自己駛少啲冇所謂
生咗要交學費 要維持小朋友嘅生活水平
你就冇得揀 俾boss屌俾客屌都要吞撚晒佢
因為等梗月尾份糧
做人開心又有啲渣拿個仔會開心先好生
害人一生最仆街
多謝留言多咗好多面向去睇
無錢住邊度都唔應該生仔
我都唔明
先唔好講結婚開唔開心
我身邊d 朋友生左之後普遍都無哂私人時間
收工趕收工又要幫佢對功課又煩d 仔女學業
有時又要take annual leave 幫佢溫書
星期六日又要帶佢地興趣班
最癲係早午晚各上唔同班,上緊堂既時間就係cafe 坐等接落堂
對比無生既朋友就得閒快閃想飛就飛
仲有時間見朋友social 下
睇唔透點解d 人覺得開心左

利申: 一定唔會生 依個年代生佢出黎= 害左佢
唔好講政治先,淨係氣候反常同社會咁大競爭都覺得而家d 小朋友好辛苦
一樣諗法
只係到底將來會點
要到時先知
其實好睇你本身鐘唔鐘意細路
讀小學前得意好玩都還好既
生一個經歷一次都唔錯
有d生兩個係等佢地互相陪伴

另外荷爾蒙帶黎果種完滿幸福感
係幾上癮
諗緊連續追多幾個果班
都有可能係追逐緊呢種分泌

無細路可以周圍去可以做高風險野
得到既開心又唔同
Bullshit啦gpt會思考十秒先答你?
我試過叫佢寫詩同小說,文學水平仲係好低,偏直白流水帳
東拼西湊加埋個標題就話係gpt答你
你真係痴線
有啲人想生
計劃好先生
享受湊仔樂
最尾嗰幾句好中
自己上咗岸 本身可以唔駛理唔駛擔心
有小朋友 你就會睇埋以後會點衰

香港可能唔再適用
但譬如話 樓價一直升 租金一直升 升到正常後生仔負擔唔到
咁我已經買咗樓 咪唔關我事囉
但如果我有小朋友 就要擔心埋一份
佢讀大學要俾錢佢租樓 第時佢有冇地方住等等
係咪引人生仔
屌好撚中,過咗佢得意嗰段時間進入反叛期就唔會有樓上講嗰啲開心嘢,個仔女有日唔激到你已經算偷笑,仲要擔心佢學業又剩,激心段時間長好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞