[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
會上連登嘅年齡層都係差唔多
生得嘅多數都係計過數養得掂自然開心輕鬆
不如叫冇計過數嗰啲分享埋會客觀啲
例如兩公婆住公屋家庭月入30K又或者單親嘅
又或者BB身體有殘障嘅
即係同岩岩拍拖 熱戀期一樣 3年就咩都散哂
我都覺得四至五歲嘅時候係好得意,但係一到六歲就好乞人憎。
我覺得開頭會開心有啲似以前細個養寵物,屋企突然之間有個生命體,識得回應你,唔識駁嘴,又好可愛咁。
係真!
我覺得好過跟自己父母住!同父母住會被管住!
自己住,真係好自由好開心
所以啱啱我都有講
話開心既小朋友都仲細
所以咪開心
我返工嗰度都有不同年齡層嘅媽媽
開心同幸福既多數都係初生至幼稚園
鬧仔,好唔開心既都係小學初中

淨低就係唔生既,養寵物又好成日去旅行又好
自得其樂

不過其實都係各自選擇
有人想要自由
有人想要滿足感
咁所謂開心本身都係多巴胺獎賞機制啫
家長:他只是個孩子
唔生都生撚咗出嚟,唯有睇開啲呃住自己好開心先
人地係男人
點撚解一定要咁撚慘先叫客觀
痴撚線
個d吹奏叫雞食女唔結婚嘅post 又會唔會叫d坐輪椅嘅講兩句先客觀
晚間陪月嘅重要性
懷疑乜
忠於自己就得
利申同另一半都唔諗住生 亦唔會生
家姐生左,果排一齊住,雖然唔係我生,但你會感受到咩野叫愛 會無條件錫佢
其實無細路嘅人生簡單好多
返工放工,最緊要唔好辛苦
月月清,唔洗買樓
最緊要自己開心,周遊列國
老咗洗埋啲退休金就搵個山窿等死
開心甜
老婆係開刀嘅,臨尾果晚自己一個屋企訓唔著,隻貓又係咁守係門口成晚唔訓。老婆平安出返來就夠
養兒樂係開心
成班冇小朋友投開心
屌你老母真係伏鳩人你班友
我話開心 又會質疑我係咪講大話 其實係唔開心嘅
我話唔開心 又會笑我唔帶套 無錢又係咁生 智商稅
其實呢度係連燈 基本上預設左最偏激既答案 要絕子絕孫 斷六親先至滿意
雖然肯定唔係chatgpt答但篇野都準確capture到生仔既開心
當然前提係有計劃有錢鐘意小朋友
現代人太多唔同野可以玩,太多新野想試所以覺得生仔會困住自己
但係湊仔先係終極既new experience
我敢講作家呢個行業未來會消失
唔好刺激的士佬 一陣間佢炒落石壆
要叫d食女食到愛滋,爛j既分享埋
依家一定開心架 個女先1歲多啲
最可愛時期
出世就一手一腳咁自己湊大
成家人圍住佢轉
見到佢成長好有滿足感
但大個啲就唔知會唔會激死我喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞