[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
我見呢度多數係開心父母同唔開心嘅無仔女人士鬧交

我現實都唔多遇到
「我開心」
「你唔係開心喎」

好撚on9連人地感受都可以否定
睇到都覺得癲癲地
人再高智慧 畢竟都係動物黎架

所謂愛情 咪又係荷爾蒙作崇

但如果人生無左愛情,何其乏味!!

同一道理。對於部分人黎講

小朋友都係人生不可缺少
你都痴線
我識得個男醫生,個仔而家1歲多d 已經報定好多班俾佢學,務求佢行返自己條醫生路為止

咩叫做學識高個d 唔會個d 先最要面啊
自己開個post圍爐啦,呢度問緊生左既人
算啦 呢度連登唔洗太認真 質素係好低下 唔好期望呢度啲人有幾正常 更加唔值得為咗呢啲咁嘅人而勞氣 呢班人得啖笑 亦唔需要當佢哋係人

佢哋唔會明白有一個真正屬於自己嘅家庭係咩感覺 有小朋友 有另一半 有自己屋企 佢哋呢一世都唔會有 唔明白我哋係好合理 正如我都唔會明白點解佢哋要絕子絕孫斷六親
btw打錯
大家互相否定姐 fair
咁你又唔好咁癲
佢無質素係佢嘅事,我唔會同佢一樣無質素
一個人選擇唔生養下一代係好個人嘅事,各有前因啦
我唔會話人一定要生仔乜乜柒柒,甚至我知道無小朋友係有好爽嘅地方

只不過係我識得尊重其他人唔同選擇嘅同時,我expect 番一樣嘅尊重囉
無錯,唔想生嘅,只需要講低佢自己點解唔想就可以。
唔應該去用自己果套,去攻擊想生嘅人。
好似上面#571咁,代埋啲真實父母去話人咩唔care, 真係讀心神探黎。
果班邊度睇到咁遠
成日話唔知結婚後點點點,話唔知生仔後點點點,明明自己有父母有辦自己睇(當然唔排除講依啲說話係孤兒無父母)
大把方法都得,但開心得慣咗就一定需要更大既開心先刺激到
今日真係開心呀,聽日一定更加開心
無生仔既答唔到喎
咁得生咗仔先答到
我都係支持人哋生仔果一派

個社會始終要勞動力同有後來者交稅
睇呢個post 覺得連 連登仔都大個仔了
人地講弊大於利無話唔開心大於開心喎
#571真係好癲
直頭痴痴地
小朋友讀緊中學, 我三十中
有佢之後係成個世界都唔同左,我都好享受同佢相處,到目前為止都仍然覺得佢好可愛,回想返佢成長經過都覺得好開心。
因為想將最好比哂佢而又單親所以我又唔覺得自己好幸福,係好辛苦捱大左佢囉,諗返個過程都唔知自己點做到,回憶返雖然係辛苦都好甜蜜。
但係如果可以再揀過我唔會生,都唔會生第二個,雖然見到佢係好開心,會明白真係有一個人你會發生咩事都愛佢,就係因為愛佢,一諗到人生好多痛苦就覺得唔生出黎先係對佢最好,生條友出黎測驗考試返學返工庸庸碌碌又一世不如唔好生。
你又知人係香港
去睇精神科,個醫生係叫你唔好咁憂鬱就完?
佢覆緊我反駁隊,香港政府鼓勵生育條comment喎ching,唔喺香港又使咩覆我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞