[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
我係支持生仔果一派,但我亦認同你嘅觀點。
重點你係好清楚自己嘅喜好同情況,咁咪唔生囉,咁真係ok.
相反情況,其他人想生鍾意生,都係人地認為好嘅決定。
本身就唔存在,生定唔生更好呢個命題,全在乎當時人本身嘅情況。
所以互相尊重係最應該。
但連登,往往好多岸鳩(唔係話你)不斷攻擊人生仔,話生仔係香港係害人。真係多撚謝,佢地理好自己就夠啦。
廿幾歲真係未玩夠 仲話想早啲生
師兄真心癲
見輔導啦,唔好搞到爆煲先處理
我細個父母成日嘈,而家我同佢哋關係好差
屌你呢啲真係弱智比喻
社工同精神科醫生係專業人士,受過幾年訓練實習,佢哋更加唔會否定人情緒
條友只係一隻on9塘邊鶴,你當佢專業診斷咁諗係唔係失心瘋
你駛唔駛咁冷血,我親戚所有野都為小朋友著想。
佢無講開心
句野非常之岩。
我好慶幸有個開心嘅童年,即使家中唔富有,但好有愛。
開心嘅童年,令我長期保持到一顆赤子之心。
理性層面咁講,你要介定咩係弊,
咩係利先有得討論wor
呢家問開唔開心,唔係支唔支持

唔好撈埋黎講
可能你特別有錢啦
但我諗有錢有遠見嘅家長,都已經為咗個小朋友離開咗香港
唔生仲開心
我覺得鐘意小朋友就覺得開心
唔鐘意就唔開心
幸存者偏差
依個時代都決定生仔
證明佢地有經濟能力 或者鐘意小朋友 或者both
所以佢地咪開心入黎留言
開心,睇我個post就知我有幾開心

兩公婆月入40k,生咗兩個,你問我答
https://lih.kg/3611378
agger
最緊要知自己要乜
唔好為生而生, 結果搞到自己同小朋友都唔開心, 咁更加不負責任, 毀咗起碼兩個人嘅人生, 自己同小朋友
佢呢種情況唔係最常見咩
呢到一大堆埋怨老婆成日鬧佢, 埋怨老公幫唔到手, 重心係哂小朋友到嘅, 全部都係佢呢類家庭
調返轉
係生得嘅都唔care 唔care自然會開心

小朋友返學會學到愛國高尚情操
留喺香港就改變唔到嘅
咁點樣可以開心?唔care囉

隔離有個post講外國大學疑似想唔認dse
即係讀local school去外國讀大學都難
咁點先可以開心?唔care囉

哦~小朋友健健康康就得啦
讀書唔駛俾錢啦 佢讀公立都夠開心啦
去外國讀書?唔駛啦 考dse晚晚溫到凌晨兩三點都開心啦
移民?梗係唔好啦 我兩公婆好多其他priority㗎 佢哋留喺香港夠開心啦
驚佢見識唔夠?唔care啦 佢開心呀

而家生嗰啲 除非好有錢 或者移咗民嘅
個個都係咁講
我信佢哋真係開心㗎
不過佢哋愈開心 啲細路愈慘咁解之嘛

你睇下上一輩生仔生得幾開心就知
如果冇後路留比個小朋友而係香港生仔
我覺得係虐兒
不過見朋友之間生得都起碼中產 咁都好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞