[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
其實我想帶出生仔本身係一件中立嘅事
係有其他factors會影響到當事人(父母同小朋友)嘅感觀
完全唔知你點樣jump to this conclusion
咁蠢真係唔好生仔害人
開心唔開心,呢啲感覺本身就係完全倚靠荷爾蒙㗎啦
好多人會話生仔嗰種開心係形容唔到
就係因為好少咁多Oxytocin既情況
而湊小朋友係辛苦,所以Preset係會產生咁多Oxytocin
咪同平時嘅開心咁唔同咁難以形容

生同唔生無咩好拗
恭喜,祝福之後都平平安安
正常係人都鍾意?

最簡單生得可愛,靚既咪鍾意

生到錢7,除咗佢父母之外,應該只係得好撚煩同好撚嘈
我自己都有細路,都覺得有喜有悲
但點都估唔到咁多連登仔話生仔開心
呢個post真心反常
講到駁嘴
我鼓勵仔好好表達
要有道理

而家都偶爾俾佢說服
例如想玩就講條件
好好表達自己想法同感受

不過扭計嘅一律唔接受
要冷靜返好好表達先

個仔個性好有主見
希望我咁樣做
到佢青春期唔會太仆街
總結 呢度啲人生仔為咗自己開心
不如問下個細路開唔開心?
呢個真
sweet到癲
而家開始多嘢講仲搞笑

俾我揀多次 我會自由自在 唔結婚 唔生仔
慳返嘅錢同時間 少咗壓力 加埋個自由度 真係成個人生唔同晒
有時真係要接受有啲小朋友點讀書都唔會叻

我都好驚抽中sen嘅
真係好撚大鑊
朋友個老公產後抑鬱,醫左幾年
咁有咩方法增加呢啲荷爾蒙分泌?
你肯定做其他嘢都一樣有咁多?開心滿足感一樣?
終於有中學家長
生唔生真係好大取捨
仲要無得回頭
總之做開心嘢就有
一時時 有時好乖有時激死人
不過未生之前生活好輕鬆 好似自己搵野黎搞搵野黎忙
Level唔一樣㗎
做愛夠有啦,但係一剎那嘅愉悅點比呀

程度多寡嘅問題
啱啱啱生完,個個父母愛泛濫,bb得得意意咁,緊係開心啦
你試下過多十幾年,青春期先係打大佬
到時就會想塞返佢入老母個閪
唔知係咪我有問題
我真係好撚憎小朋友/BB仔嗰啲
喺條街見到呢啲會搵路走,入𨋢都唔會同佢哋一齊搭
見到親戚嗰啲會唔同佢哋講嘢,戴住耳機,或者知道有小朋友嘅飯局可以唔去嘅就唔去

見到啲小朋友向我扮cute 我係會發自內心想嘔

另一半勁鍾意小朋友,所以都有共識唔結婚
其實生同唔生都會後悔
咁既然結果一樣 究竟生定唔生?
呢個情況下我會睇返自己經濟能力同社會發展
有錢就預咗一定要移民
冇錢根本唔應該生 先唔講自己都搞唔掂
人哋啲小朋友有得學琴學跳舞呢樣嗰樣
你就因為窮 搞到小朋友咩都冇得學冇得做
佢會好撚慘
喺香港呢個dead city更加唔應該生
關我鬼事
我俾人生出嚟都冇人問我開唔開心
總之一直傳落去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞