[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 419 Dislike
對自己嘅物慾真係會少咗好多
食好嘢還好,買名牌真係no no好撚無意義
有兩個,I love my child and I am happy. That’s it
香港有国安法 + 23條

唔單止開心

仲打算生多十幾二十個

好有愛嘅 post
成日話窮人生仔正仆街,有得咁既loser心態,俾好牌你都打爛啦

明明香港前十幾年大把讀書脫貧方法,但總有失敗既人將責任推落父母度,我單親住過劏房咪又係入到所謂神校,你自己唔識努力就賴個老豆老母無幫你安排
係呀,換車都係為小朋友同四大長老先換
新車無左揸車既樂趣
有冇 me time 同負唔負責任係兩件事
如果個小朋友識關心返父母真係超warm
感恩我個仔會
的確係好撚柒攰又冇得唔撈
但有時小朋友做既/講既野
會令到你覺得係值得

同埋下一代
個人對未來會有d希望
尤其當屋企人慢慢老/離開
會了解咩叫生老病死

有時係你教小朋友野既同時
其實都係同自己黎一次反思
重新睇下自己咁多年所做既係咪正確

聽落係有d複雜
但做左父母個d應該明我講乜
係囉,真係開心會唔會咁敏感
生小朋友係我一生中,最正確嘅決定

利申:有兩件
唔鍾意小朋友所以我會揀有小朋友唔開心
唔生都生左
唔開心都要話開心嚟催眠自己啦

我識d家長
個個都比嚟比去
當個仔工具
又話係外站唔洗照顧小朋友先放鬆到
呢d時間先係自己既
好矛盾
有時生左佢會覺得害左佢
一出黎面對而家呢個社會
環境又越黎越差
但有晚發夢佢同我講多謝我俾佢係香港出世
唔洗係非洲生活
有小朋友後既me time係犧牲睡眠時間換返黎
呢度討論區
佢講自己諗法唔關你事你仲覆乜鳩?
人地已經唔係針鳩你屌柒你
一句就著撚晒 點教仔呀你咁撚樣
本身唔太鍾意細路
結婚十年
到時間差唔多都決定有一個
好開心
星期日通常同佢出街玩
星期一返工我就會係咁loop 番琴日既片同相
無聊片同相可以睇好多次
覺得佢好得意

一把年紀
會重新識過班朋友
一齊講bb 野一齊買野

過時過節會去影相或者幫佢襯衫
比著以前我只會留屋企訓覺

人到中年 玩過歎過
依家好似過多次不一樣人生
呢個post估唔到咁正面,無乜人入嚟搞事
咁呢啲都係要靠自己經營嘅
報應係要自己受返
開心但真係好撚攰同無左人生
如果你有小朋友嘅話,我會同你講,否定一個人嘅主觀感受係其中一件最差嘅行為。好唔尊重人,而且對小朋友將來影響深遠。

我開心就係開心,我唔需要解釋爭論點解我開心
正如一個小朋友唔開心,你咪撚話好小事姐咪喊啦,因為你教導緊佢壓抑自己情緒,令佢覺得自己唔開心都有錯。

而我係好清楚知道自己係開心,我唔需要有人同我講乜乜柒柒去解釋點解我開心。佢唔識我,佢唔知我日常生活,但一黎就已經嘗試解讀我,彷彿佢比我更清楚我。

佢老幾?
咁就自己檢討下自己點維繫關係
好多人都係苦心經營維繫關係,用自己的寶貴青春養仔女二十年,但係最後老咗病咗,仔女都係寧願送護老院唔理自己⋯
同埋細路一齊去定兩個自己去旅行? 去得密嗎
為咗最後老咗仔女孝順自己,用自己嘅寶貴人生同埋大量金錢去換,咁又有幾值得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞