[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 419 Dislike
我需要釐清我嘅睇法係「應該透過唔繁衍後代以達到人類滅絕嘅結果」,而唔係在世嘅人應該要自殺。
再者,我認為人類應該滅絕唔等於唔珍惜人嘅生命。人生在世,必然會經歷好多好多嘅痛苦。當然我唔否認會有快樂嘅時候,但於我而言,痛苦遠超於快樂。正正係因為愛護生命,所以先唔想要下一代經歷同承受生命嘅痛楚。
Dont take it personal
冇撚有錯,我就是自私為自己,我要開心,想生幾多個係我自己嘅問題,生1個又得,生N個又得姐
咁你太睇小共產黨洗腦同滲透嘅能力 真心祝福你嘅小朋友唔會被洗腦
又縮
ok啦,放過你、好好過日子喇豬豬。
從來生仔都係為父母開心
你可以話係自私

所以父母要負責任囉
新婚表示睇完呢個post更唔想生
唔好睇小教育制度嘅影響力
亦唔好輕看父母自己嘅影響力

價值觀教育係未返學已經教緊
小朋友就係會父母係點相機、有事點處理
如果睇完一個post就想生/唔生
我一律建議唔好生
我冇縮啊,可能係我表達得唔好所以令你誤解。
好好生活,大家咁話啦
最後一句,你自認自己係自私撚嘅話,認真思考吓係咪要生仔啦
你個仔有個自私嘅老豆/老母會好撚慘的
我就係偏心自己個仔
我就係愛佢
我就係覺得佢可愛
佢痾篤係我手上都可愛
其實應該咁講,大家應該要尊重對人地嘅選擇。
唔好去屌人話做咩唔生,
而唔生嘅人,亦唔好去質疑或批評想生嘅人。
咁唔係最好咩。
同樣情況,留港同移民,一樣出現類似嘅爭辯。大家都係香港人,總之自己覺得所揀嘅生活岩自己就好。
爸爸
算撚數啦你
辛苦
但覺得值得
睇住佢一日一日咁成長
呢種係幸福,唔止開心咁簡單
真係做咗人父母先會體會到
香港生出黎做韭菜
無錯
絕對係心靈上嘅幸福
再辛苦都覺得值得
一定唔開心
D細佬好撚嘈
我真係會車把佢
因為班窮人真係好煩
唔通我一岀世就住太古城我有連登仔d 怨父母思想咩
人生最開心既時間之一
咩受眾多?
我本身係買左樓結左婚搵左工,旅行又去過晒既人。
時間多錢多精神多,養多個完全無問題,
無左佢地太得閒無野好做,間屋會太靜。
生左咪?
無人問你幻想係點
咁又唔好講到只係你自己嘅問題
大家都有交稅,有份岀嗰2萬蚊嘅
啱呀,響應政府,有咁多生咁多
豬乸咁生,生夠10個拎夠廿萬
10倍開心你實養得起
到時啲仔女比較父母點解偏心細佬大佬
日日嘈嚟嘈去都唔好話唔精彩
仲有大個咗唔好以為仔女一定會養返你
未來香港自己養唔養得起自己都成問題,仲養你?
仲有,你以為你俾到好多嘢個細路就一定有回報?

我就自私嘅,我自己開心,
我唔會生仔要下一代一齊辛苦囉
唔會只係想自己so-called為咗見小朋友成長就去生
每個人都獨立個體嘅人嚟,
唔係任何一個人嘅附屬物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞