[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
唔係
而且識得唔止一個高學識既人係咁催谷子女

窮撚先唔會催谷,天生天養
睇黎你既唔開心唔係因為仔女,而係因為香港前景。
不過講到呢樣我都有少少煩。

我教定仔女唔好信晒學校學既野,要多思考,
我成日講本書教既野可能係或者有偏向,
不過照讀去考試,唔好信足。
所以有人住私樓都會跳樓,
我教佢要努力下,點都會進步,但努力左成績唔好就忘記佢,去玩餐飽先算。

我怕佢跳樓多過成績唔好
師兄會唔會考慮走,無下一代就唔洗煩呢d, 反正洗唔到我腦我做港豬算尻數,二黎現實都係覺得最愛自己,想有更陰錢花係自己身上,當然兩個仔都好愛啦
得我想走,其他人做晒港豬。
劈囉
一兩百萬緊要定小朋友心地緊要?

利伸預咗自己都有呢一日
劈完前前後後3球下師兄走既時機太差,果陣細仔仲好細
見到bb個種發至内心最純真既笑容,真係會甜到漏,好開心。
但係另一方面照顧、陪伴都真係好花時間、心力,好攰。
兩邊占比幾多真係因人而異,如果你係好想要bb,好鍾意既話,日日成手屎尿都一定係開心多過唔開心。
我自己就係咁,可能未到佢大個反叛期,日日都好開心,原來痛並快樂、累並幸福係真架
點解d fd小朋友ig post 唔係呢樣考頭幾名就個樣拎第一?次次見到朋友d ig story 寫晒一大段話佢仔仔點考到第一,女女游水游第一咁,好似個個都係叻仔叻女精英咁
根本就係倖存者偏差,
除左少數搞大個肚被逼生既依家有邊個唔係鍾意細路先走去生
仲要見d人講大部分都係幼年期
真心預計到生細路之後生活會唔開心或者憎細路既人一開始又點會去生
所以呢個統計無乜意義
我建議你問你啲朋友
我啲朋友好似有啲唔同
lm
小有正常係連登討論既post
會有父母限定嘅嗰種開心
但無資源無時間無學識的話一定會比其他父母更辛苦
推自己同個細路仔玩very hard mode前, 真係要諗清楚
唔好人有你有
呢個post d人喺度話人水人生仔
但事實上眼見好多人水人唔好生

又話香港而家搞成咁,點點點,唔會生啦
言猶在耳,過咗一兩年
就無啦啦同我哋講,大咗肚喎
喺度擾敵,正仆街
身邊唔止一個係咁
就好似之前個個唔買大陸嘢
而家就上大陸消費
你係咪掉撚轉左
無,香港生女有已經有先天優勢,讀書唔叻可以做電子雞,唔靚咪整容整到靚。但生仔要擔心佢係矮撚,到佢發育唔矮又要擔心佢變毒撚溝唔到女,溝到女又要擔心佢無錢買樓結婚,點睇都係生女爽好多。而且香港後生嘅男多女少,女仔擇偶都有優勢。
依家啲女連容都唔使整,淨係用濾鏡影相就已經呃到啲死毒撚課金
唔敢講洗腦/水人,但係work喎,有2個本身鍾意小朋友又有上連登嘅朋友呢幾年都轉咗呔,有1個直頭唔肯生同老公傾唔掂搞到離埋婚
講真唔好隨便生
諗清楚計清楚先
我就當年已經打算要生
都係個句
唔想生根本唔應該結婚
夠晒FREE
最近返工返到好頹
全日都唔識笑 淨係想收埋自己
收工打開門
個女好興奮咁叫媽媽
衝埋黎講攬下先! 跟住攬實我錫
個一刻覺得我世界總算有D野值得我開心
不過都會覺得因為要返工陪唔到佢好多
好內疚
我老婆都話返到屋企係全日最開心嘅時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞