[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 419 Dislike
如果要苦心經營就咪生, 自問enjoy 同d仔相處, 亦唔覺得佢欠左我
我個女宜家7個月大,答下你

係個女出世前,其實我一路都未有做爸爸嘅實感,我只係一直睇住老婆個肚慢慢變大,然後開始感受到有舊野係老婆個肚入面同我接觸

除咗有少少妊娠糖尿,我老婆成個孕期都冇乜特別正正常常咁發展

直到39週我老婆有小小見紅,去醫院產檢,醫生就話不如順手催生啦,打完催生隔幾個鐘就穿水,醫院都俾我入產房陪老婆

過左12個鐘終於開夠度數生得,我睇住老婆超痛谷到爆微絲血管,我剩係可以捉住佢隻手同佢加油,自己對腳都震埋,結果成個鐘都未生到出黎,我愈來愈擔心,之後醫生終於決定用部機幫手吸BB出黎

當我睇到呀B,果下終於意識到呢個就係我個女,我終於做人爸爸

其實見證住成個生嘅過程,果一刻我真係寧願自己代老婆受左d痛去

喺會好撚辛苦,但你每日返到屋企一刻你係會立即差滿電
真心唔明點解你有呢啲諗法都仲生仔
一個細路如果乜都聽你講,一係就係佢好L蠢冇個人思想,一係就你係變態家長逼到佢唔敢出聲

2024年都仲有後生父母諗嘢民初咁真係好不可思議

PS 就算你個仔反叛,都係遺傳你/你伴侶DNA,要屌就照鏡屌啦
我諗你搞錯咗
我唔係為咗小朋友將來孝順我先努力維繫關係
而係因為我打從心底都好愛呢啲人仔,所以好想同佢哋保持親密關係,直到維繫唔到為止。
而為咗呢啲去用自己寶貴人生去換?
真心唔覺我本來人生有幾寶貴
ok, 最緊要自己心甘情願
你頭兩段嘢好多(香港)人唔識

求其上網睇吓育兒資訊都知駁嘴先好
只係要持續咁執下表達嘅態度就ok
每個人嘅人生都只有一次,時間都係咁多,為何唔寶貴?所以人各有志,無法強求。
不如試下睇下香港已經變成點
仲讀書脫貧,人哋大陸人求其買張紙就換到你讀到死嘅專業資格

https://youtu.be/BcSduBii_wA
有咩論點講嚟聽下
香港真係好多on9
好似ADHD咁,已經有研究講畀小朋友玩多啲就會減低將來adhd癥狀。
但仲一堆on9家長剩係信自己,覺得要由細逼個細路專注咁先work。
Time management問題囉
剩係唔捨得小朋友自己瞓一張床已經好大影響
有啲小朋友慣咗一定要大人同佢一齊上床,父母又唔捨得改,仲點me time(同扑嘢)
我都真係唔明,點解到而家都仲有咁多新一代父母逼到d仔女埋牆角
我話嘅係負責任(e.g. 俾飯佢食)
唔係佢做得好(e.g. 俾好嘅飯佢食)
2件事嚟,分清楚d
你唔會叫得醒扮瞓嘅人
好多人本身生仔就係為咗證明自己能力,你越講就越鍾意諗同做相反
咁有啲真係仔女衰
好定唔好係觀點角度
佢可以覺得每晚陪小朋友瞓著先係好
我咁覺得小朋友自己瞓著先係好
通常愈有目的 想要回報ROI
愈得不償失
所以我係話佢負責任
明未?
係 最緊要不求回報地覺得值
處心積慮想要回報既多數失望
我覺得係因為呢一代父母學識高,亦明白社會有幾殘酷,自然希望仔女讀到書成材
你住劏房就唔會咁講
你冇見過深水埗啲窮撚街童都可以咁講
不如冇錢又冇資源,咁生嚟做乜撚嘢?養兒防老?
你住劏房就唔會咁講
你冇見過深水埗啲窮撚街童都可以咁講
不如冇錢又冇資源,咁生嚟做乜撚嘢?養兒防老?
我身邊學識高嗰啲都唔會咁,講緊做醫生,咩師嗰啲專業人士。
通常高不成低不就先會咁,好似中學,都係band 2谷得最勁而唔係band 1名校。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞