[誠實作答] 生小朋友後生活得開唔開心?

850 回覆
1235 Like 420 Dislike
小朋友純真既愛會令我覺得好開心
呢個世界真係有人好單純咁愛我
無論我點鬧佢佢都係咁愛我
要時刻提自己 要珍惜呢份愛 好好同佢相處
唔好磨蝕佢對我既愛
根本就係
唔生小朋友,拍拖度日就得、自由又靈活,玩厭就換人。
結婚就係為左有小朋友,咁先有意思
有無想過襯小朋友細時,做全職mun,至少湊到佢升小五先出去做野?
一個家係無其他野可以代替到
2樣嘢嚟
冇 因為一直都想供佢出去讀書 唔想全家人壓力擺晒係老公到 都唔想伸手問老公攞錢
Ideally就當然想陪住佢大 不過之前放過兩星期長假 好易同個女鬧交就覺得返工好啲
唔撚係喎
俾啲唔知咩撚樣仔中出飛咪仆街
一係撚得啲仔太勁,比人隊冧埋
好似佳佳咁
好開心
發現原來生女係開心好撚多
如果生仔應該好唔開心
咪搵毒撚埋單囉,再唔係搵提款基埋單都得。
不過第日佢小學啲功課,無人跟,點搞?
除非個小朋友好聽話好自律…..
why?
女個種親熱真係唔同仔
女個種嗲你真係lum 到傻
咁又係,同埋女定啲,第日讀書至聽話啲唔使咁勞氣,叫極都唔做。
都係諗住收左工自己跟
而家個女都開始有功課不過好簡單
會打算train佢要自己做晒功課先 留返D唔識既返黎問爸媽
再大D自己教唔郁就補習
始終覺得佢最後都係出去讀書
係香港唔好逼得佢咁辛苦
正正常常 唔好學壞就得
寧願多D support佢做想做既野
搵到自己中意做既事就最好
點雙職無工人無長老
平時邊個睇?
cls
歲半開始都nono o啦
育嬰園+延展服務
返工前送小朋友去學校,放工7點前仆去接
假日自己湊
唔spend時間係佢身上又想佢咁理想
閣下既天真實在令人佩服
咁bb 晚餐食咩?
好辛苦咁 仲要做家務
佢小一開始啲功課無人教住佢唔會識做,或做到超慢。
到你放工先睇佢功課,你睇得黎,唔可能有時間溫書。
比佢去補習係補咩習?啲功課班只係托兒所黎,旦求佢做完,唔會care佢識唔識。
如果要請一對一私補,佢應該要補足5日。
仲要你預佢要一體一藝兩辦。如你話唔夠時間,都至少要一辦,果到都要花時間心機。
細個小朋友唔會有咩自主做功課嘅覺悟,呢個覺悟只存在係你個腦海。
最後當然都係睇你對佢嘅期望係咩,如果你完全唔介意佢學成點,讀咩學校,有咩成績,係可以let it go…
都還可以,感覺似細個屋企新養狗咁,有新生命。
不過唔識長大就好,小朋友一大左就好黑人憎,以前成日諗個小朋友生到好樣衰或者大粒墨咁樣點算,又唔可以塞返入去
不過除非屋企有錢或者好得閒又有愛心,要返工嘅真係留返個錢同老婆周圍去吓,嘆吓世界好過
唔知你邊隻眼睇到我話唔spend時間
有啲有爺生冇乸教既人就係好似你咁自大
我又唔覺有咁恐怖 可能我細細個就冇人理
我細個係超主動做功課既小朋友 基本上臨放學前既自修堂都做晒果日既功課 我老母都冇特別理我
溫默書我老母一句唔識字就唔幫我溫 我小一就開始自己溫書
我係相信小朋友有依賴性 你愈係篤住佢佢就愈係依賴你幫佢睇幫佢包底
我個女放完新年假開始每日一版功課
我只係幫佢培養食完飯要做功課既習慣
培養左一星期
琴晚我夜返屋企
老公同我講個女識主動自己攞功課出黎做 做完執書包
佢兩歲半咋

你講啲咩一體一藝係我眼中算好怪獸了
我對興趣班既睇法係佢主動提出想學 有興趣先比佢學
唔想為左考學校考cert逼佢學好多野
我地都唔aim名校龍校
有書讀 唔好學壞 唔會比佢去太差既學校 我地就夠
你應該係由細到大都幾讀得書嘅好學生。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞