(峇里島)你地去峇里島住邊同玩咩? (4)

720 回覆
8 Like 3 Dislike
提大家如果依兩日係Bali,要預多啲時間交通
因為近silence day, 好多地方有ceremony, 啲路封得好勁,又有好多餐廳唔聲唔聲閂門
由28/2 - 9/3 係峇里傳統宗教節日,叫GALUNGAN AND KUNINGAN,每逢210日就會過一次,好多當地人開既餐廳同舖頭都唔開,旅遊區既西餐廳就冇乜影響
原來係咁
啲計劃大受影響,但佢地又好似唔太清楚由幾點到幾點封路喎,好似唔同區又唔同日子/時間做ceremony
佢舞隻黑色武獅,唔覺路面差左好多(可能我第一次去)

但google map是十分準,無論塞唔塞車,佢顯示個時間都是非常接近actual
我琴日schedul 9am pick up,但個車司機話封路 (好似parade), 最後搞左成2個鐘都未黎 要轉電單車
我自己就覺得佢gojek est time好似準過google map,不過有待查證
補返司機段 message:
We do apologize our driver can't arrive at your villa, The road to your villa was closed by the local people due to the Melasti ceremony, we didn't get that information beforehand, and our driver couldn't get to your villa because there was no other access
對上一次係8月,我係金巴蘭瀨左野😂係沙灘hea左幾粒鍾等d 餐廳開,點知最後一間都唔開,先知係因為呢個節日
真係慘
我去左tanjung benoa玩水上活動,有兩三個活動都因為佢地要搞啲ceremony,要提早收工冇得玩。

仲要走嘅時候唔知係咪因為咁,好難call車,要搵車駁返去啲酒店區,先再call到車
我果陣係book 左3個items😄包埋酒店接送
我都係包埋酒店接送呀
但司機話封路 入唔到 唯有急call 電單車
走嘅時候因為去左第二間玩水上活動,就冇包到車
自己call唔係問題嘅 問題係我嗰陣好難搵車
想問多少少,我見好多上面巴打都係call車,其實唔local tour 會反而好啲
Local tour = 包一架車 車你去玩
2人即成團
6月中去Bali 7日7夜
(最後嗰日早機飛走就當唔存在)
住的話已諗好有2晚一定會住 eqUILIBRIA
(打算Day 6-7)
而Day 6就諗住book kubu餐廳同男朋友慶祝生日
但睇翻間餐廳好似係ubud嗰頭
跨區會唔會唔就腳

如果唔就腳的話
有另一間近酒店又差唔多嘅餐廳推介嗎?

行程方面主要想做SPA 搵幾晚去bleach club/bar
睇日落 出海去睇島 行火山 玩下ATV 咁樣

虛心請教各位巴絲
前嗰5晚應該去邊區住最好呢?(可以fulfill到上面行程)
唔該晒
Plan A, 慶祝生日既餐廳可以去The cave或者Koral或者Akasa

Koral海底餐廳,野食唔錯,環境十分好
The cave 野食3間中最差,但環境氣氛好
Akasa,環境氣氛十分好,野食都唔錯

直接揀Uluwatu,無必要去Jimbaran
變得咁快
不過機票都係海鮮價黎
上次$0機票買左
但機上d大媽嘈撚到仆街
咁抵
唔知會唔會回落
你不如等下次派機票再搶,bali無乜人要 日本多d
你幾時去呀
去幾日打算係邊玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞