(峇里島)你地去峇里島住邊同玩咩? (4)

561 回覆
7 Like 3 Dislike
(峇里島)你地去峇里島住邊同玩咩?(2)
https://lihkg.com/thread/3303485/page/1

(峇里島)你地去峇里島住邊同玩咩?(3)
https://lihkg.com/thread/3417186/page/1
Q&A

1.兌錢去邊到兌好?兌美金定印尼盾?
係香港兌最好,因為當地既兌換店會係幫你數錢既時候偷你幾張,你唔數錢數到最後都有機會比佢偷左。
兌印尼盾就ok, 個到反而唔係到到都收美金

2. 峇里島需唔需要比tips?
Bali一般都會比tips既,所以兌錢既時候記得兌埋散紙,唔好諗住佢面值大就兌哂大紙,你覺得佢服務好既話一般比10000RP就可以,當然你覺得服務好好可以再比多d

3. 應該住邊區好?
每個地區特色都唔一樣
Ubud係睇叢林,梯田同埋瀑布既,亦有唔少市集(賣當地既手作飾品或者工藝品),如果有興趣想睇火山既建議都係由Ubud出發,因為Ubud係最貼近火山位置了

Seminyak 係峇里島最熱鬧既地區同埋商業區,好多beach club, bar, spa, 餐廳同鋪頭都集中係呢到,所以好方便。

Jimbaran 既優勢係睇到日落,亦離Seminyak好近,靚酒店有Four Season, Raffles等等,渡假為主。

Uluwatu 有好靚既懸崖景同睇到好壯觀既印度洋,靚酒店有Bulgari, Alila等等,渡假為主。

Nusa dua有好乾淨同靚既白沙灘,靚酒店有Kempinski, St. Regis,渡假為主。

4. 我住係個區可唔可以去第二個區玩?
唔建議,因為個到既交通都好塞,隨時短路程都大可以塞返幾個鐘,除左Jimbaran去Seminyak 夠近唔擔心外,最好唔好

5. 點解係個到玩玩下會腸胃炎同肚痾既?
個到既水喉水煲返熱都唔好直接飲用,刷牙都用返樽裝水,盡量沖涼都唔好比水入口,因為個到既自來水係由海水再加大量既化學劑落去,都未能到可直接飲用既地步

6. 個到可以用咩app叫車?
一般都會用Grab同Gojek,呢d app叫既車唔會坐地起價同亂叫價,跟錶比錢,仲可以用佢地黎叫外賣都得

7. 去個到shopping點睇?
如果去峇里係為左shopping咁建議唔好去,去返泰國會岩你多d,因為個到既shopping mall都好矮好up dup。

8. 其實個到係咪淨係可以留係酒店玩?
除左留係酒店都仲有好多野做既
做spa, 去beach club,bar,cafe睇火山,行火山,睇日落,去海灘,浮潛,搵好野食,去water park,玩激流,玩滑翔傘,玩越野車,出海追海豚,去睇下海神廟
留係酒店玩又係另一種玩法姐

9. Sim卡係邊到買好?
https://s.klook.com/c/4yVgWzPZX6
係機場就有人幫你activate 埋,好方便
或者去到當地機場,機場入面都有好多鋪頭賣sim卡
可以即場買即場幫你activate 埋又得

10. 而家仲洗唔洗睇疫苗記錄?
印尼公佈左唔需要再睇疫苗記錄了

11. 峇里島需唔需要搞簽證?
一係搞落地簽一係搞電子簽(e-voa) 其實落地簽而家都好快,有Ching話電子簽試過比人屈tips,其實你只要扮聽唔明佢講咩,佢最後都要放行,不過唔係每個電子簽都會咁啦,屬個別部分啦,擔心既話可搞落地簽

12. 入境仲有無咩特別野要填?
峇里入境行李都要申報,可以提前搞定都得
到現場先搞又得

到上面相中既網址或者直接scan相中Qr code就填得

13. 點解見到有兩種唔同既blue bird既?
正版blue bird 係架車上面都會見到佢寫住blue bird既字眼
同埋司機位會有佢既職員證既野,會有埋佢既樣
車上如果無既唔洗講一定係假車
假車會唔打錶,直接講大數比你
唔好上左車先中伏,車外表都好易分好明顯知係咪正版
Fine Dining推薦
Kubu restaurant,呢間米芝蓮黎既,係條河邊食,你仲會聽到水聲,野食評價大部分人都好高,d野食唔錯,同埋食野既地方你search下會見到,係一個好似鳥巢咁既地方食
Koral,係峇里島唯一一間水底餐廳,有魚睇,有潛水員可以一齊影相,野食味道都唔錯,絕對推薦值得一去,食野氣氛超浪漫
Room 4 dessert,呢間好特別,佢分別上前面係7道既咸口菜,之後好似上14道甜品,仲要頭7道菜係一個地方食,之後7道菜佢會帶你去第二個地方食,最後7道菜又帶你第三個地方食
Cuca
係一間做創意菜既餐廳,做既野食更似係分子料理,好評都好多,所以好推薦呢間
The Cave
係一個天然鐘乳洞入面食野,仲有每上一道菜就有一個燈光show睇,好等別既體驗,必去
SI Jin
全峇里最難book既牛扒fine dining餐廳,老板韓國人,野食好食,擺盤靚,環境超一絕,餐具上面都化左唔少心思,有幸訂到真係唔好錯過咁多位
API jiwa
亞洲既fusion 菜,食完野可以加入睇露天電影又可以去篝火個到燒棉花糖,係露營風格
Locavore
係亞洲50 best既餐廳,係根據季節性做既創意菜,好評最多,又係必去
Mozaic
Rumari
Mauri restaurant
呢3間唔多介紹啦,都一樣環境靚,又好食既fine dining 餐廳,有興趣可以search下,絕對唔會中伏

特別一提峇里既西餐好食過印尼餐
我仲未有時間打埋今年年頭果個爛尾遊記樓主原諒我
Ubud:
Bo & Bun
Hujan locale
Sayan house
sun sun Warung
Naughty Nuri’s
Prison ubud
Seeds Eatery
Batubara (現場係你隔離即烤牛扒比你)

Seminyak:
Surya cafe
Kilo kitchen
ShiShi Nightclub
Gyukatsu Tenji
Sisterfield Cafe
Skool kitchen
Sambal Shrimp Restaurant & bar
Warung Nia
Mama san
Warung chef
Bambu restaurant
Shrimps restaurant
Luma
Santanera
Boy’n’ cow

榴連:Durian Ajik Krisna Bali (衛生乾淨好食性價比勁高)

海鮮: Sentosa

以上係呢兩個地區推介既餐廳
絕對神仙美味
快d打
等你
網上整visa upload完passport同相
按整都去唔到next page
有冇人試過咁既情況
佢提示你咩信息?
正常兩張圖都無問題可以去下一版
換BROWSER試試?
乜都冇提
換過browser 都唔得
電腦電話都試左?
等幾個鐘再試試
最後2晚kempinski
4晚同屋企人
3晚gili
2晚 eqUILIBRIA SEMINYAK
幾時去?

一月尾 農曆新年前返
但我而家照呢個行程嘅話
好似冇一日得閒去join tour
唔好咁快攪簽證住,呢幾日出左新聞話2024年開始有機會免簽證😄
好 本身都諗住落地簽
冇錯~出發前整就ok👍🏾
Beach club推介
Finns, Atlas, La Brisa, Sundays, Potato head
Spa推介
Bhava, Mekar Jungle spa, Dala, Putri,
Ki Ashiatsu, Denyuh, Ubud traditional

暫時按過最舒服既spa係Kempinski 既spa
推介埋睇梯田既有Cretya Day club
睇瀑布有Omnia day club
置身懸崖睇印度洋靚景有Savaya day club
全部都好chill好舒服
留返下次啦
如果真係要揀捨棄Mauri啦
中意食burger既話
上個po有巴打推FatTony同Burger Brothers好食
各位有興趣既可以去試試
當地交通點攪
好似唔得自駕
當地的士佬又劏客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞