[PS/XB/PC] Resident Evil 4 Remake (20) RE CV ?!

853 回覆
2 Like 2 Dislike
我係14" base model M1Pro
2K resolution
開MetalFX quality,其他setting中低
平均大約60fps,淨係城堡chapter 8嗰段drop到4x fps
玩落幾滿意,畫質好少會變到FSR 2噉化到好開,不過唔知做乜播過場CG嗰陣Ada塊面有時冇神神會有啲黑斑
如果1080p,基本上成程75fps+(我隻Asus 2k monitor max係75fps)
明明係eneba
見到紫色估錯
剛試了用Ipad Pro (第3代 M1版) 試玩
發現唔連手制、只用觸控屏幕根本直頭玩唔到
(因為只可以用姆指操作)
輔助難度連第一隻敵人都殺唔死就已經被收皮

畫面方面有心理準備一定會起粒粒,但反而玩落又唔算突兀
而且流暢度算做得唔錯
我都好好奇,一堆ps234 game 移植去電話應該好難用mon。尤其係ps3後將操作重心放咗去食指中指
一樣都係m1 ,有手製試玩,有起粒粒,應該唔關ram 事(1tb 版),諗緊比唔比$
我覺得你如果已經係PC版 / PS版 玩曬其他內容
除非你真係好鍾意玩傭兵模式,否則真係唔值得買
x 年前已爆pc 版本,不過冇咩記憶
即係淨係玩過舊版未玩過新版?
如果你淨係得Mac / Ipad,無PC / 其他主機,咁可以一戰
不過建議等多兩日睇其他人啲賽後報告點講,最驚係有大bug 未發現
見ps store豪華數位版賣$285
見dlc 都賣百幾
各位Ching 入唔入得過
入得黎基本上都係得一個答案
買買買
Mac Ver. 玩完第一輪同埋Mercenaries,暫時未見有bug。
不過我上網睇返Macbook同埋iPad個晝質都差幾遠吓,明明同一粒chip
佢遊戲本身 lock 咗所有行動裝置唔俾校畫質,所以兩者會差得遠
Mac 好似直頭有得校4K 輸出,但hold唔到 60fps
呢集Jill係最正
Claire就re 2最正
Rebecca 就上集電影最正
iPad都唔俾轉咁搞笑

4K我諗要M3 Max先推到60fps
我依家部Base M1Pro開2K,改完setting之後
城堡室內50-55fps、室外最低跌到40~45fps
其餘時間都可以長期60-75fps
我個人猜測係行動裝置有電源同溫控既考慮,開發人員索性關咗個畫質setting 等啲玩家唔會有太大既體驗落差
亦唔排除係 Apple store 主動要求Capcom 作為相關既修正
始終RE4 同RE8 係Apple 第一次展示行動裝置都可以玩新既3A大作
有太多有關流暢度既批評的話會影響用家對其產品既信心同觀感
RE8讓行動裝置可以校畫質就暴露咗呢個問題
Re4絕對係超值,精神時光屋黎
由拎起手掣到放低完驚,轉眼之間已經200hrs
想聖誕有game玩可以即刻買
唔緊火既話
下年2月9號會出黃金版,估計會收錄所有DLC同更新內容,可以參考下
Remake 會出金版咩?好似卡普胸剩係正傳先肯出金
應該話只有RE5 同 RE8 出過黃金版
我都係睇巴哈既post 先知, Source 係來自評分網站Metacritic
講到咁firm 2月9號 我認為可信度幾高
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=25&snA=60414
漏咗 RE7
剛剛新買,有咩要注意?
記得去到湖邊上船之前開槍射魚攞補給先
未玩過新版啊,清啲位用M1 pro 試吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞