[PS/XB/PC] Resident Evil 4 Remake (20) RE CV ?!

852 回覆
2 Like 2 Dislike
咁即係7唔可以all kill?
8點弱化re4法
我覺得7係2 既強化版喎

7代啲路窄好多,移動速度快過2代都無用武之地,好多位只能用回頭路線引怪; 2代路闊,可以正面扭怪,可以s形扭波。
7代無得執地圖,要親手行過先開圖,初輪無可能plan路線; 2代有得執地圖,執完之後更用「黑、紅、藍」分辦「未行、行過、己搜索」。
7代無開lock既迷題(電路版嗰啲),但開map 開lock開書包都唔frezze time,太慢會被怪圍死。2代整咗好多數學題,但frezze 晒time 而且可以撞到永遠。
7代必經之路只有3把槍,有3把勁少少都要搜地圖重要分兩個零件。2代好似得麥林/鳥茲(男女各一把)有機會拎唔到,只係將強化parts放去支線解迷。
7代有地雷,多一批潛行戰,2代只有正面戰同埋逃走戰。

2代只係加咗s+條件比7代難。7代無s+,可以磨到無限彈返嚟。但本身初輪normal7代難好多。你可以話2代刺擊啲,但7代其實豐富啲。除咗boss 戰同數學題2代係豐富啲。
哇屌⋯⋯聽落7同rev聽落咁撚麻煩嘅
Rev兜路、唔夠子彈
7就開bag睇野冇freeze、探索冇clue
平時放工得一兩鐘打機玩7的話,玩到2046都未玩完
8代有有商人、合體寶藏、藏寶圖、槍械升級、合子彈、永久升能力既收集任務。

但把刀係re3嗰種,無體技。美術既幾個大concept 都係致敬4代,有城保、村莊。由於注重升槍又無體技,所以變咗fps射擊遊戲。但好好玩。而且ethasn 跑得快過234代,8代地圖又闊,可以輕鬆扭死啲怪,4同8都係好唔biohazard 既game。

8代可以全資產繼承去new game+,不分評價,只有爆機與否,即使用new game+最高難度爆機亦可以拎無限彈。本身打normal後期子彈數多過敵人。可以無限輪new game+。

7代用普通槍打normal要all kill 同3代一樣,前期要用岩子彈&近乎100%命中先有機會all kill,但有一堆怪你第一次遇到係無子彈去打,之後佢地會塞你條路,你可以選擇殺。去到後期子彈充足,尾段有幾埸大交可以爽殺。

6係唯一一隻動態難度令你可以由chp1 開始all kill而且時間衝到拎s,4、5、rev2 同8初輪你努力啲同用多3倍時間就有機會all kill既。其他代數就難啲。
玩著rev2 先,rev1同2劇情係獨立,而且玩完rev2唔會令rev1失色。
rev2 總長度比rev1短。地圖係每關獨立而且回頭路少,所以唔會似rev1咁繞路行咗粒幾鍾玩咗幾章又要你繞路回頭粒幾鍾

rev1同2作為一個外傳系列,佢地係用同一種story telling(即係路蘭嗰無啦啦插敍講前面,revelation依個字解掲秘,佈局&開估係故事寫作重心。)。無商人,但有得執parts 升槍,rev2有技能點系統,能力育成幾顯著。

rev1係re4嗰隻save 系統,但rev2 係re6嗰隻save可以無限刷chp1農子彈。不過rev2好低能,故事強制2pair 雙角色,單人遊戲要單鍵換角色去做唔同野,有得雙手制雙打(但只限同屏,無得online。由day1就被人屌。除非你用remote play 射個friend 入嚟雙打先可以online)
想問下bio6 嘅武器係咪唔可以通用
尋晚刷左陣技能點數,然後響chapter select 度去開Helena 由第一章開始玩(佢個屎忽好圓
發現得handgun同shotgun
之前玩leon執到嘅野去哂邊
咁聽落8好似適合我玩多啲
但要玩完7先接到8講乜
7又咁撚麻煩

聽你咁講,7即係要走佬為主?
有無玩過0、1? 7代前50%係咁喺啲房度同啲怪一齊開lock。

體驗係慘過「走佬」,因為用2代concept 既「走佬」係真係走,可以頭也不回(除咗東廳西廳嗰幾個同事成日要見面,離開警局就唔洗回頭)。但七代係好多大房放exectly 兩三隻怪,2隻你都唔q夠子彈殺!!!!!然後你要帶佢恃去最遠角落頭,然後去開lock。designer用盡一間房以用既次數,一間房可能有3道門,而你解完一題推主線,一個鍾後又返嚟見返嗰兩三隻hihi又要引怪開第二隻lock。無frezze 怪係7代最重要既要素,應該因為市場反應所以之後加返frezze 怪。你玩過7就明白新4代再生怪睇住你解lock 唔搞你係幾幸福。

不過啲lock 係無數學題,純粹係你會同時入手三四條key,你會成日唔記得邊條。選錯你就miss 咗timing會被人圍。又要引過。我覺得佢想加數學題係2384代,先加返frezze time。

「走佬」己經形容唔到初輪唔識路嗰種折磨。除非你玩assisst,就可以用火力同生命值硬打。但7代後30% 就加咗啲大戰畀玩家爽返。但繞路玩到80%進度都玩緊,只係50%後用新map同細map,可以燒少啲腦。

你放3日假,每日煲5粒鍾先好開game。因為每日2個鍾,你都唔記得路,每日頭半粒鍾都係review返你昨日做過乜q,諗返走條路。我依家識晒條路就可以變正常game。
印象中
唔同角色用嘅武器都會唔同
同一個角色已經拎過嘅武器可以繼承下一周目
冇玩過0同1
我係re4入坑

哇屌
咁同拎骨刀打競技場大連續狩獵有咩分別
冇freeze real on9

想爽玩就要睇攻略,但感覺又會好似劇透咁

生化危機 7
迷路危機 7
咁係咪要揀new game+先得
但最近掛住刷技能點,ng+個位變左continue
咁應該點搞
槍&庫存都係跟角色。你要打5關X7個角色先會入手全武器。(有啲角色第45章無武器)。

NPC隊友無限彈無限血,唔會加庫存。但佢地唔曉殺人,主要用途係拉怪同埋裝招回血技畀佢。你每次訓低佢回你三格血,補品水氣機

coop可以交換子彈,而且子彈係一式兩份。唔會搶到個friend無彈。體技無雙、coop同庸兵係6代G點
咁應該冇計了
如果唔想洗save就打埋Helena去下個周目換角色你有Leon經驗應該好快過
我唔識得啲字眼,但你小心啲。有一個option係剷庫存&武器開new game##x。 另一種就係用現有庫存開game。

槍&庫存係跟角色(一個傳兩個角色)
新舊4代都簡化咗成個biohazard concept。 以前係一路都係迷路危機。聽講當年有好多人成年都爆唔到機。1代(2002版,之後有hd版)比7代更hardcore。因為1代開map係紙地圖,只有個房間名同條boarder。一個info(key item/lock/掉落物)都唔講,直程要自己寫notes或者死記,有幾道門用幾次會爆鎖永久開唔到,從始條路長多五分鐘

如果你有長假期煲game,舊世代(0,1,rev1)好好玩。因為一來對手指要求高,二來啲迷宮要燒腦

限時迷路危機依個設計概念係三上真司親口講
講講下舊game,我覺得re7個demo好得意,因為demo故事係獨立於本體既完整章節,雖然係同一張地圖但走法完全唔同。demo迷路危機直程嚴重過本體,聽講跟住silent hill pt嚟寫,唔知pt係咪更加神?當年re7 demo驚到差啲失禁爆唔到機,所以skip咗Re7正價,後面見佢升咗上銷量史一先用70蚊入手。

覺得好好玩。係沉浸式體驗。但真係要煲,所以當年以中文版喺農曆新年出game真係一絕!
睇人玩RE7 , 之後自己玩RE8, RE7 真係好撚恐怖
不過其實RE8 一開始有簡單介紹RE7既劇情, 唔會唔明既
會無感情,7代BGM係荷理活級管絃樂,簡介係取代唔到嗰個戲劇感50%
咁玩最低難度會唔會舒服啲
剛剛試左,由ng+揪Helena 入去
乜鳩裝備都冇
要由頭執過
睇黎係leon還leon,Helena 還Helena
Rev 1 同7最低難度一定爆到機。你想all kill 都有機會得。不過失去咗資源管理樂趣同埋一半恐懼感。而半身依幾隻就算唔計敵人,齋環境都好有氣氛

作為打工仔取捨無可厚非。至少體驗會比睇文/ 睇片好。

0同1我係用easy過,都卡咗好耐關,因為0同1本身血少,easy對普通怪都係得三下受傷機會,又有一堆無視難度會秒殺你既怪。唔係咁易。
今日試咗次普通槍爆7代easy,子彈有啲短缺。我係全滅去爆,隻game分咗三part。頭兩part要全滅會燒80%彈,我己經全爆頭。明明已經好有經驗,有成十支回春水未用。但都好大壓力。

第三part就子彈多過敵人三倍,但嗰part都係畀玩家爽。part3本身就唔存在子彈問題。我仍然覺得7代係系列歷史三甲。恐怖到癲

之前up錯咗,7代都會拎到地圖。不過地圖info相當有限,睇到頭痛。

成績表(會透咗文件總數/收集品總數):
用咗二十次治療物,時間4:33。 我自問都有經驗,不過我係專登行去啲clue度。本身識流程可以cut 1小時路程。

7代難唔難headshot
如果每次headshot會唔會可能一槍死
easy都唔得,所以先會話nornal連殺兩隻hihi都唔夠子彈

easy下,普通手槍彈headshot不能一擊殺,人品差不暴擊情況要5槍打殺一隻。好運暴擊要兩三槍。

可以合強化手槍彈,強化彈素材大約只有普通彈1/3。暴擊headshot 一槍。不暴擊要三槍
人品差起上嚟shotgun暴擊爆頭都要兩槍。
但唔洗灰心,因為easy任何槍打任何位都有stunning。

本人今次用手掣。easy headshot唔太難。因為你同敵人都係得1-5呎距離加上first person。easy敵人唔會有太多閃避。

嚇咗四粒鍾後發現,全game敵人總數(真係會劇透)
其實我可以壓到補血十次以內,甚至5次。

只係書包太細。有時農子彈太多所以洗手多咗。easy敵人打5下先紅血。而佢打一下要三秒。所以你唔afk都好難企定定15秒受傷。

但子彈真係煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞