[音響撚]音響HIFI討論區(24)

823 回覆
12 Like 2 Dislike
不如你講你睇啱邊d仲好
多都冇用,人地都唔會比你試晒十幾廿款
最多咪試一兩款, 搵定幾款大路野再簡算啦
去旺角友誠大廈睇吓
想擺多set floorstanding 畀老婆唱K, 有冇平價推介最好平過8k
我會買隻 TPA3255的amp去推就算
請問cd機個盤彈唔到出嚟,係咪搵代理整最安全?定搵鴨寮街已經得(想慳d)?

*皮幾cd機普通野
搵吓二手JBL 4312
唔該曬巴打咁高的bookshelf 係咪都可以當floorstanding 用
新手請問一下
新屋入伙有朋友送左套
definitive technology procinema 800 + denon AVR X250BT

應該要點做?完全無概念求大家指點下
咁搞笑無啦啦送套HIFI 畀人
如果想擺出廳,留意一般電視櫃唔會夠深擺部插曬線的AMP
最主要係 我見人地要有兩隻喇叭整上去牆上面 同埋走線 我唔知要點整 或者搵邊個整
走線應該係裝修時已經要plan 好, 啲喉入晒牆

後裝, 應該只能行明線 / 無線
問番個FD 佢都係想導你落坑姐
咁咪好樣衰一地都係線
其實我唔識 想問下呢堆野大概幾錢?因為我上price搵過加埋都成皮野
部機放入櫃,喇叭放電視兩邊,咁樣應該最簡單又整齊
想請教下唔同版本CD嘅分別,但屋企只有電腦CD player試唔到

用靚hifi播,港版日版會唔會差好遠
另外金碟 SACD XRCD K2HD嗰啲同普通CD效果差幾遠
呢啲高級版CD值唔值貴啲
即係5隻都一齊放電視櫃?
原來係5.1 仲要係行喇叭線
類似咁擺啦

裝修前埋定喉就易搞
裝修時冇做入牆喉係冇得攪的
其實香港啲蚊型樓,整咗5.1,5.1.2,個surround因為同聆聽位太近,效果都唔好
真心, 幾多人梳化後面仲有空間可以放後置,
仲要較返正個角度, 射返去皇帝位
5.1 應該係房 set 會易啲?

然後home entertainment 都係用返反射式soundbar?
所有喇叭同聆聽位有番十尺八尺距離,先有足夠空間做到個理想散射、無縫嘅音場,即係個廳要有成廿幾尺乘廿幾尺;重未計前置離前牆側牆幾尺先最好聲

反射式係冇位冇裝修定嘅中間方案,效果唔會好

土地問題,香港地想認真玩家庭影院冇幾多人做倒
Me 單身狗
我都係無裝修拉明線
如果一家大細多數無可能
唔好話拉線啦
擺隻sound bar sub 仔好多都遞解出境
所以高級一體soundbar 係有意義嘅
但有要求真係會覺得soundbar係玩具聲
單元大細有距離
不過 而家連4K 碟既動態都慳皮
咁sound bar 又無話唔夠既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞