[音響撚]音響HIFI討論區(24)

823 回覆
12 Like 2 Dislike
快啦我想睇開箱
木色
因為我身邊聽過a80嘅人都覺得ok
但次次呢到有人問親a系列
個個都係出去聽完就話唔掂
但出去聽又真係唔掂
所以我想有人買跟住再講掂唔掂
我諗緊木色定藍色
好想佢有a100黑隻黑色
你買唔買埋隻sub
想要色咁你不如買a100

不過啲人話a80低音個量雖然冇a100咁多
但因為最新出,所以個調聲最吸引
成個a系列唯一一隻用長沖程低音
睇過哂都話房細同坐得近a80適合d
同埋我打機時間一定多過聽歌
你用埋嚟打機嘅咁你買埋隻低音會爽啲
打機睇戲一定唔夠
我打機喺廳用另一set
所以房用a80冇低音都ok
有,但冇玩過lightspeed。只能夠講好嘅電處對聲音提升非常大。
師兄用緊咩電處?
我最後入左lightspeed
有冇人用過boulder 812
諗緊入佢定vega 2.2好
利申 家下用緊altair 2.1

小弟都物色緊電處
用過ps audio p15,宜家用緊 Inakustik ac4500。
師兄lightspeed咩型號?用後感覺如何?
單睇spec,812前級較好,vega解碼較好。
如果宜家組合夠音量,音色合口味,揀vega係穩陣嘅升級選項,但價位相近,可能升級感不大。
有冇ching 試過yamaha hs3/hs4? 見個size fit 好多
謝了 因為我家下係直駁後級 駁緊accuphase p7500
所以諗緊個前級係咪緊要啲
同埋土地問題
只係以駁dac pre
前級都緊要。以師兄筆直可以考慮同廠C2300+DAC60,夾返一套西裝,音質有保證。
報告返換主動式喇叭情況,原來幾日變化可以好大,本身諗住買A100但試左感覺唔太o岩,之後早幾日就去左試對Klipsch the Fives,本來好滿意,但一路吹一路吹就完全180度變哂

總之而家S350DB會保留比電腦,另外計劃就另外加一set野,cambridge audio 200m + Musical Ffidelity A1000 + PMC DB1,屌越玩越大
啲預算飄忽過女人
咁而家都係預算之內1皮野買喇叭咋嘛
一皮買喇叭,其他另計?
部Dac朋友唔玩借比我, 隻Amp以前淨落收埋左係櫃底十幾年,本來都冇諗住摷出黎
岩岩落左單買藍色2千3
好撚驚出事
淘寶中伏嘅機率低過amazon
有冇人用ROON SHOW唔到LOCAL既cover?
ching而家前後級有冇吉埋落電處?
有。如果電處入面有牛,預大watt數就可以。
Album Artwork set 咗 No Image?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞