[音響撚]音響HIFI討論區(24)

823 回覆
12 Like 2 Dislike

啱啱醒起
USB 的話唔知關唔關呢個事
新手路過

屋企本身有隻kc62 sub仔
用咗好耐嘅edifier 喇叭想退役

Budget得$6000有無咩可以選擇要嚟夾隻kc62

用開電腦做source要嚟聽歌打機
有冇試過用其他電腦?
加多少少LSX II LT
之前聽講LSX 一代二代好多災情
依家最新 LT版有無咩review
個日聽完76個試機會
都幾麻麻
普通一對all in one 有源喇叭only
可能逼人上ls50 w2
又可能LT太新 剛落鋪未煲起
KEF 中環showroom 咁大,咁細隻喇叭發揮唔到唔意外,試吓去旺角輝煌影音聽吓,佢個擺位闊度接近一般人屋企嘅闊度,效果都幾impressing
新手路過

爬左好多舊post 出咗去試幾次唔同喇叭加amp,有聽啱心水組合不過無錢買住 想買對二三千港紙電腦喇叭頂住癮先,見有巴打提過下A2+就走去Amazon睇下見到255鎊一對,再碌多兩下點知見到HD4先 239鎊一對,忍唔住狗衝左 後尾再上網睇見資料唔多,想請問下巴打們我有無中到伏同有咩要留意

P.S 係呢到買 https://amzn.eu/d/eLWXIkM
買完佢變左379鎊
a4,聽住先囉
反正 清好快就會有 換換病

係唔知你件貨係
1) 全amzn 定
2) 第三方賣家,fulfill by amzn

記得開箱時拍片做記錄
要退貨都有得拗
真正
今日終於插好哂線試機,我依照巴打上面張圖咁駁,而家試緊PC果邊唱盤未試,我PC 3.5mm直出喇叭 / PC經DAC出喇叭來來回回咁聽,發覺分別真係好細,唔知會唔會有野可以搞搞佢?

唔好意思,o岩o岩試下插iphone上kkbox再試聽,發覺兩個世界,唔知部電腦有咩要set?
二代唔算多災情, 好過一代好多
iphone usb 出DAC好聲過電腦USB 出DAC?
大家都係播KKBOX?
我頭先再試搵到原因喇,由於我電腦重用緊win7,所以裝唔到kkbox果個software, 我係用網頁版所以出唔到最高音質
幾好,證明真係有分別
頭先同個朋友去左試聽LSX II LT,可能我用開cheap喇叭,我感覺都幾好聲,冇開subwoofer低音都好夠力,開埋subwoofer反而感覺量多左少少

但我有玩開音響既朋友就話唔值呢個價錢,佢話比到成兩萬蚊佢會要求對喇叭要再比多D野佢
ching lsx ii lt即係新款精簡嗰隻係7480一對喎 (lsx ii就1萬)
二萬蚊一對應該係ls50 w ii
sor我冇寫清楚,係LSX II LT $7480 + KC62 $13800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞