[音響撚]音響HIFI討論區(24)

823 回覆
12 Like 2 Dislike
https://lih.kg/3491325
有soundbar 區
想再好啲即係點
要睇個人口味 筆直
一定係人聲/中音 筆直最多七千?
執二手手馬仔 Pm8006
Audio lab 8300a,都係class AB
如果係書架 ,應該夠曬用啦
新手求教

屋企人有套 avp-a1 駁緊 poa t-3 同 b&w 606,用光纖輸出電視的聲 / aux 播歌都會時大時細, 有時又會潛水

可以點樣調教?郁啲hz/ db 有無用?
可能係個光纖頭bad contact,換過第二個頭試吓,但第一代A1 依啲史前機皇,如果仲係搞唔掂的話就放過佢啦,買部3800h 應該已經好聲過佢,有ARC 駁電視又更方便,keep 部T-3 推前中置就ok
Diamond 可以上輝煌聽
唔該爸打,試左另一個頭/轉均哂所有mode,都係唔得,睇黎都係要換機先得
連喇叭定淨amp
人聲可試naim xs3+eversolo a6
3800h 7000蚊左右唔算貴,之前喺代理試用佢一部amp + 兩聲道後級推全套B&W 600 系列行7.4.4,效果真心唔錯

https://universal88.com/product2.php?id=10164
呢個價錢好吸引, 又有4k 120hz
3800可以逐channel off 後級
有雙聲道後級 少推兩Channel好好力啦 除非空間好大
POA T-3 係三聲道後級,可以前中置畀晒獨立後級推,av amp 推餘下嘅channel
POA 而家應該有啲難搵?
POA T-2/T-3 二手都常見
屋企有部denon既receiver

想問個setup咪 係咪無得係街買?屋企人整唔見左 幫佢地calibrate唔到套hifi 啲聲時大時細
買咗ls50 w2
好正
宜家用緊 ifi zen dac 2 + edifier s880db
如果budget 3-4000 想升級下
係唔係可以換 kanto yu4?
好似可以上Amazon 買
清,你要搵幾大隻先?

5‘’放得落就唔好諗 yu4啦
Adam, Yamaha, jbl, pioneer
可以上美馬望下
有冇自動紅燈問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞