[音響撚]音響HIFI討論區(24)

822 回覆
12 Like 2 Dislike
有野想請教各位巴打,我朋友比左部DacMagic 200M我玩下,咁而家電腦USB入DAC,跟住RCA線出我個350DB喇叭,咁我重有一個AT-LP60XBT黑膠唱盆,咁係可以用3.5mm to RCA直駁喇叭,咁如果我想唱盤入埋DAC應該點駁?

唱盤用藍牙射落DAC度
都得,而家我就係直接唱盤藍牙出喇叭,係我朋友係咁話唔掂叫我插線,講到佢頂唔順話要比埋部DAC我試,頭先睇左唱盤可以3.5mm to coaxial入DAC
3.5mm to coaxial 姐係A to D to A?
唔好意思我唔係好識呢方面既野,咩係A to D to A?

總之而家就唱盤 --> DAC -->> 喇叭
AT-LP60XBT除咗藍牙之外冇digital out, 所以用唔到coaxial
AT-LP60XBT有analog out 但DacMagic 200M冇analog in
巴打你有幾個選擇
1. 唔用 DacMagic 200M, 買部有analog in 嘅 一體機
2. 買部pre amp, DacMagic 200M同AT-LP60XBT都用analog 駁入部 pre amp input, pre amp output 駁350DB。轉source, 校volume就用部pre amp 轉
3. 買個RCA switch, DacMagic 200M同AT-LP60XBT都用analog 駁入部switch,咁你就可以用個switch 轉source。不過你要預DacMagic 200M同AT-LP60XBT volume level 唔同,每次轉source 就要係350DB校返volume
4. 買個ADC, 將AT-LP60XBT個line out 轉toslink/coaxial, 駁入DacMagic 200M
嘩,唔該哂巴打
想問多樣野,如果LP60XBT藍牙連接200M咁又得唔得呢?如果可以既話,連200M同直接連350DB分別大唔大呢?
而家用緊teac503 + adam a5x
部dac 開始壞壞地, 想換過部dac
budget $10000 ,最好係未rme adi-2 dac fs ?
要有usb入, 光纖入, xlr 出
有冇其他其他更好嘅選擇?
你個friend冇錯,用藍牙係有聲但差d,因為藍牙係有損壓縮。上面4個方案都係避免用藍牙。

用第4個方法連入200M有個缺點係LP60XBT轉做digital先就點都有損失。由200M 解碼就會加咗200M嘅聲落去,效果係點就試過先知,亦答唔到你同直接連350DB分別。

用RCA switch就最平最原汁原味。日本城都可能有得賣 3 input 1output有埋video 個種,大約百幾。當然你要有多條rca線由個switch駁去350DB
因為你黑膠盤係出analog signal (亦都係玩黑膠嘅賣點)
轉藍芽再入DAC會由analog轉左digital再轉番analog (A->D->A)
正路係唔太理想
但因為部200m冇analog in(唔可以做純前級)
所以最好係好似樓上個ching講用部DAC-pre(有晒analog同digital in)
唔想換機就玩住先啦
如果係我就應該買部RCA switch或者 pre amp
一體機集合曬所有野,可以玩嘅野有限
音響新手
見eisa award 推介KEF R7 meta
what's HIFI就推 Q acoustic 5040
有無邊D評測網可信性高D
想睇下用戶評價再去試聽
評測、用戶評價都係參考下,唔會太準。
每個人聆聽環境唔同、起好唔同、聽咁歌都唔同,只有你先代表到自己。
去鋪頭試雖然唔完全準,不過一定好過睇人講
唔該哂巴打,真係好詳細解答

等我約朋友出黎拎機再研究下先
喇叭都超過兩萬,定係淨擴音機2萬
@我係打手巴,睇黎我朋友好似想導我入坑,我cap左你建議比佢睇,佢而家又話比多舊YS ENCORE VPA-01我駁唱盤

DacMagic 200M, YS ENCORE VPA-01, AT-LP60XBT, PC
而家呢四樣野,應該點部署
唔該巴打

之前重以為係咁駁AT-LP60XBT -> YS ENCORE VPA-01 -> DacMagic 200M -> 350DB
呢個朋友唔錯
京都念慈ohm講咗駁法,我冇補充
如果200m可以bypass份前嘅話,試下拎佢做純DAC,淨番部VPA-01做前(?
想問吓有冇啲around1.5K-2.5K嘅喇叭推介?
大約150呎嘅空間 會擺係電腦枱近牆
多數連住MacBook 聽嘅位置離喇叭大約1.5m
呢個情況係咪用喇叭會發揮唔到個攻效 買返speaker算?
如果可以添啲 (4K左右),
1.5m 最好可以 4吋喇叭 + DAC

如果最盡就係得 2.5K,
應該都只係得 內置 DAC 既 主動 可以諗
見巴哈通常就推 audioengine A2+
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞