[音響撚]音響HIFI討論區(24)

822 回覆
12 Like 2 Dislike
直接加eq平靚正
你要由硬件改變無底洞嚟
繼續玩落去 AIO好快滿足唔到你
唔會啦
我而家我學識咗滿足
同埋空間有限 唔會再upgrade d乜
個個一開頭都咁講
係 初初玩幾千蚊買成套
都覺得好滿足好奢侈
之後好快就換換換
跟住換對喇叭線都幾千
貴價耳機智商稅黎
可以點加法?有冇建議
想問下大家對Holo audio依個牌子既解碼得唔得,有無咩鑊氣?
見佢就出部新既青二 R2R 有興趣想入試下
新手想問 呢部抵唔抵玩?
因為我唔識呢d機
喇叭係 a300pro
可唔可以做埋音樂串流?
因為音樂串流機都3000尾
如果呢部可以做到,想買呢部
不如去AV Life或友誠度問幾錢好過
呢部係多聲道 AVR 嚟 睇戲用無pre out 駁唔到你部A300 pro
A300 pro 本身有藍牙 已經可以pair電話聽串流
想 串流解碼 再靚啲 外置一部Cambridge mxn10 / Bluesound node RCA 入喇叭已經可以
如果淨係想做串流唔使咁大部, 要平可以試下WIIM PRO / PRO PLUS, 外國好似賣得多啲, 不過其實係大陸嘢, 淘宝有
早幾個月見ALIEXPRESS有, 以為TAOBAO都有
剛剛SEARCH發現兩邊都冇, 似乎專做歐美巿場
咁樓上巴打的CA / Node 應該最抵玩喇
可以美森買,唔錯架
小弟HIFI 新手
暫時嘅setup系:
訊源:電腦(Roon + KKbox)
AMP + DAC: Fiio K9 Pro ESS
喇叭: Tannoy Gold 5 x 2
想問下各位巴打暫時嘅Setup 有無問題?同埋之後想upgrade的話可以從咩方面著手?
另外都想問下有關Qobuz同埋Audirvana系唔係會好過Roon + KKbox,因為主要係聽動漫歌為主,唔係特別想轉
平時習慣坐喺電腦前聽?
我覺得部DAC有排玩,除非你好鍾意微調EQ,就考慮RME ADI-2
如果第日換Passive喇叭,要另外買AMP

Roon + Qobuz, 我到宜家都搞唔掂中/日文歌,但出英文名的問題
無辦法 地方淺窄 都係只可以坐喺電腦前聽
部DAC應該短期內都唔會轉 暫時都好滿意
Roon+KKbox d日文歌都係間中出中文 間中出英文 亂到爆
遲d再考慮下要唔要整埋個Qobuz
不過用Qobuz個陣需唔需要開VPN?
qobuz用唔駛vpn, 但你要有方法開到acc
qobuz/tidal日文歌都係英文title, 動漫歌唔多, 應該spotify/apple music最多
聽住先啦唔好諗太多,active speakers升級最正接都係換speaker
呢幾日天氣凍,你地部hifi 有冇好聲咗?我有
講起啱啱先睇到原來有日本版Qobuz
咁係咪依然係要用日本信用卡俾錢咁on9
本身玩開headphone, 因為難推所以一路用緊金仔E380黎推 另外有DAC
想唔好嘥左部合併所以考慮緊入返隻bookshelf speaker
100呎左右既房仔 大部份時間坐起電腦檯聽歌
預計speaker放電腦檯左右兩邊 或者wall mount (知唔係最好option 但應該冇位擺speaker stand)
budget 5萬左右唔一定要洗盡 有冇咩牌子推介等我可以出去聽聽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞