[音響撚]音響HIFI討論區(24)

823 回覆
12 Like 2 Dislike
想問下我而家用緊a5+但係壞左
暫時諗住買Q Acoustics m20hd
我唔需要藍芽,想用2.0喇叭
自己有部舊既平價dac可以rca output
張枱120cm唔會買太大既喇叭
平時除左聽歌仲會玩ps5/switch
諗住打機用usb入喇叭,聽歌就電腦+dac
2.1都可以不過土地問題個subwoofer都要細
聽歌好雜食不過pop為主
除左m20hd仲有冇咩野推介
最近有d空間想買對active speaker玩下
睇中jbl 306p mk2 同埋adam t7v
想問下 如果聽開古典大編制 jazz 間唔時廣東歌
咁買邊對適合d?
偏向都係用active speaker, 不過好苦腦唔知邊個好,會唔會有人開po集中討論
個post靜到仆街
同埋喇叭好難討論
唔同耳機咁多地方試
一試喇叭就好大工程
所以好多時都係睇人地評價就盲入
唔敢盲入,又唔係平,size 又唔細
好難決定
我就係上youtube睇開箱review, 睇左幾條片講到Edifier A100勝價比之皇又靚聲,點知我出去一試,重撚衰過我套S350DB
dutch and dutch 8c, kii three
fosi月尾會出TPA3255 PFFB既monoblock, 預備入番對黎玩下, 又玩下平價class d
5萬幾蚊一隻
二手抵玩d, 一對喇叭搞掂晒所有野包括埋drc, subwoofer都慳番, 完美

可惜冇批文冇得玩, 只有得望
唔係掛我仲諗緊買a80好唔好
可以話你知A100都唔得,何況A80呢

你可以上旺電自己試哂幾對喇叭,要講比較好呢就Edifier S3000MKII,不過就大隻少少
請問二手可去邊度搵多?
hiendy, r33, carousell

記得之前係hiendy見到對8c二手7皮咁上下
買過隻Aiyima A07喺房玩,又係用TPA3255, 老婆聽到走黎問做乜難聽咗咁多
我隻a07用黎推緊頭頂兩隻rear height,推q350其實都不錯,換落對elac度就麻麻,等埋fosi出直接入埋佢隻48v10a power試下,反正唔貴
請教各位,
用緊天朗Autograph mini, cyrus one hd, bluesound node, rega p3 turntable.

心思思想換部amp. 唔知 Diablo 120 (連phono), boulder 866, mcintosh 7200... 邊部好,但無頭緒。
我以前出去黃金樓下嗰間聽唔知點解係好差
不過趕時間就事但求其啦照買咗對a80
但返到屋企一開聲

我冇聽過s350
但我覺得A系列冇可能唔好過嗰啲套裝

又或者你bass狂
bass係唔會夠嗰啲電腦喇叭勁

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=348&t=6515380

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=348&t=6373586

呢個人哋電影節得獎嘅剪接師屋企都用
我唔信a系列講到咁雞

中環旺角成幢啲鋪頭我都聽過哂
so far我真係覺得a80 2000幾蚊無敵
我有個表哥屋企係ls50 wireless,我反而唔覺好正
本身之前諗住買lsx擺喺房
但我聽完我自己鍾意a80啲聲多過lsx同ls 50
會唔會係果位巴打唔鐘意監聽鐘意有味精
我上次買二手喇叭用用下偏聲
唔敢再買二手了
不過我認同出去試係真係聽完唔會想買
我喺黃金下層最邊邊嗰間試嘅
佢嗰到都唔知係咪播埋啲320k都冇嘅歌又拆又散又懞,加上又嘈

我都係趕時間走人又見佢個樣幾靚仔
老諗事但搏一搏啦反正諗住都係擺喺房用嚟睇youtube睇動畫
點知俾我搏到聽歌好吸引好討好

要記住佢只係2000幾蚊

我仲買咗部raspberry pi 4諗住拎嚟當streamer玩串流,不過未到手

玩玩下前面抽嘢都貴過對喇叭
但其實佢本身就咁藍芽或者usb入我已經冇投訴
不過就屎忽痕想插多幾部嘢玩下機

我見有時啲人推薦audioengine a2+或者 iloud mm,我未聽過
不過我估應該冇a80咁正,起碼a80單元已經大啲,低音應該多過實過佢哋

有人問起2500咩喇叭好我會推薦a80囉
本身用緊a5+仲買唔買佢好貴佢好多
我間房細所以想搵個細得黎又唔差既
本身考慮緊q acoustics m20 hd
又諗過fostex pm0.3bd+佢隻十仔
出去試其實都係唔準太多野影響到
又唔可以攞埋自己個dac出去
換完amp會換喇叭?
你身痕嘅咪買
好多呢啲有埋dac嘅主動喇叭
就算外置dac駁rca入
佢喇叭內置都會轉返digital再 dac一次
a系列會,kef都會
所以外置dac影響唔太大
反而前級調下音仲大效果
我駁咗部膽前落去
唔影響佢清,但柔和咗啲好順耳
玩味比較多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞