[音響撚]音響HIFI討論區(24)

822 回覆
12 Like 2 Dislike
姐係買個冇內置dac既好D?
我原本諗住打機時就用usb入佢個dac
聽歌就用rca入
dac唔dac呢啲就後話啦
層次音場好咗
但聲底唔啱聽嘅駁部10萬嘅dac都唔會變得啱聽
有機會啦, b&w 804,應該。。。
咁boulder 866啦,跟國仁
拿,我講講果日試喇叭情況,本身睇左幾個review同埋討論區都話A100表現唔錯,所以就上旺電試下聽

一開始試對A100,聽左大半隻歌就轉試A80,咁A80感覺唔夠A100好,跟住再試S3000MKII,發現聽落好A100好多,跟住我再試我用緊既S350DB,發覺同S3000MKII差距唔多多,接住我較細個sub低音再同A100比一比,發現A100真係冇出面講得咁好

所以果晚試完結論係可以慳返唔駛換喇叭就係咁,但比你地講下講下而家我疑惑緊係咪我唔識聽
可能係口味問題,可能係佢D配搭問題
喇叭極身就好多因素影響既
Boulder 易夾啲,大菠蘿300 夾B&W 好易overdamp,令聲音聽落有啲硬,大菠蘿120 又可能未必夠力
想問下巴打有冇其他牌子Active Speaker推介?
不過我真係覺得a80調音好討好
低音量係一定唔會夠s嗰啲多
但我鍾意佢清晰,爽朗

不過呢啲嘢好難講
隻隻喇叭都有人讚有人彈

so far我喺房聽歌睇動畫睇youtube用佢用得好happy
而家比你地搞到我懷疑果次對A100之前比間舖推低左個高音,所以聽出黎濛濛地
你話低音唔夠你s嗰啲就正常
但佢鋁帶高音冇理由會懞
點都應該清過硬淨過絲膜高音
但a系列呢啲咁cheap喇叭又唔會有正常音響鋪會有得試
我喺黃金試我都覺得係一pat屎
你睇下上面兩條link
如果真係咁差
我相信人哋剪接師應該彈咗鐘

買啦買對返屋企試下
A100除左黃金地庫同埋旺電,知唔知邊度有得試
我budget已經提升到1皮野,巴打們有冇推介呀

另外我而家望緊呢對,唔知聲點呢?
呢對啲人話bass勁到痴線
klipsch呢啲你要試
佢種號角出嚟種聲唔係人人鍾意
但佢the 56789個樣真係好靚仔

https://www.klipsch.com/products/promedia-heritage-2-1-multimedia-speaker-system
呢套個樣又係好J到
o岩o岩睇到the fives好似停產
快啲事但求其買對啦
等睇相
就係唔想求其,情願買對貴少少
真係好難揀
好小地方有得試
你要試多幾隻可能行到on9
最緊要你試既聲=/=擺係屋企會出既聲
一齊玩a80
信我
咁你放心
主動喇叭喺屋企好聲過出面
一齊玩a80
我深信有大買大,咁肯定有限地方買到最大架啦,我度過最大去到A200呢個size都擺到
咁仲等咩
諗緊邊隻囉
巴打我上網睇度度都3千幾
最平水貨都29xx
係咪要去腦場或者淘寶先有2千幾
淘啦,我表哥都係淘
佢好似2400幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞