[音響撚]音響HIFI討論區(24)

822 回覆
12 Like 2 Dislike
iloud
iMM 要另加 DAC (原po 行macbook, 我唔知外置soundcard 點插)
仲要撞返以前 200鎂 個啲 deal,
至啱啱好 2.5K
iloud mm唔係內置dac咩?
iMM 入面只有 DSP , 無 DAC?
自膠一件先

應該係可以直駁 rca,
不過就靠返 macbook onboard 去decode
再google 左一下,
見外國有 forum
講到 M1 macbook 內置DAC 應該解到 24bit 96kHZ

就睇原po 覺得夠唔夠囉
Thx
主要用嚟聽歌同睇戲 想睇戲個陣有feel啲
同埋一開始唔想set up咁多嘢先
睇過幾個人推介 依家考慮緊
iloud MM, MTM (會唔會有啲over, 我見係for錄音室, DJ)
audioengine A2+
edifier s360db
Sony HT-AX7 (我見呢個專for睇戲, 家庭影院 幾吸引 不過有啲貴)
Marshall
仲有Edifier, fyne呢啲牌子
我係新手 未係好識聽
MacBook未到M1 不過遲吓諗住換過部
MTM 對你個環境可能有啲太大,
同而家街賣既價錢, 通常係講一隻

同 MM, MTM 呢啲監聽級喇叭,
係講音準, 清晰 多過講氣氛

如果你係睇戲過聽音樂,
又唔想煩setup,
買返 home entertainment 個類既 system 會好啲
Ok
聽你咁講edifier s360db同Sony HT-AX7會啱我多啲

https://www.yohohongkong.com/zh-hk/product/27192-Edifier-S360DB-喇叭-黑色-香港行貨

呢個我諗緊點擺好 2個喇叭擺書枱 中間個音箱唔知點擺好 地下冇咩位 書枱又冇咩位 會block晒

https://www.sony.com.hk/en/home-theatre-sound-bars/products/ht-ax7

有冇其他呢類性價比高啲嘅推介?
Thx
低音炮, 應該係無指向性 (有錯請屌)
只要條線夠長, 又唔kick 腳
你放係間房邊個位置都得

好似放係身後都係一個方法
好 研究吓先
多謝你詳細講解
有個問題想請教大家,用電腦USB出DAC,部電腦硬件有冇咩要求?
電腦個usb只負責輸出data 俾dac 解
應該都無乜要求
好,唔該
有冇巴打用raspberry pi 4用嚟玩串流
其實同用電話/平板插usb有咩分別?
點解用pi 4做串流會好聲啲?
我記得好耐之前的USB Sound card都試過類似的問題,試下update 下底版USB driver?

上官網搵既到, 唔知啱唔啱使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞