[音響撚]音響HIFI討論區(24)

822 回覆
12 Like 2 Dislike
紅燈係咩問題 暫時冇
冇$ 玩多幾個月再考慮
新手入坑,無知一問

買咗膽機 + 喇叭

想買入門黑膠碟機有咩推介?

同埋係咪要額外自己再買喇叭線?

香蕉頭 Y 頭 有咩分別?

喇叭線要自己再買 (如果你玩被動喇叭 主動喇叭就唔洗喇叭線 要信號線)
香蕉頭會比較方便 同埋比較廣泛 (有啲喇叭/機唔支持某啲叉插的)
叉插 啲老燒話 接觸面積多啲 比較好聲啲
以上我9up的
想請問呢, 如果電腦喇叭 只係想插 USB / AUX or Both
唔洗火牛

係咪個喇叭靚聲極有限
我都用緊3800 想搵個2ch推前置
搵返denon既好 定有冇咩純後好
理論上是
一方面電腦喇叭 (老燒都係玩被動喇叭的
另一方面電腦直出 電腦啲主機板解碼唔太ok

但你冇比較的話 可能已經覺得好好聲
隻 speaker 食 USB power,
個driver可以有幾多W?

限米煮限飯情況下,
可以考慮
或者gaming soundbar
總之揀個啱自己既 form factor
即係會自動熄機
BTW, 電腦喇叭唔知應該係呢邊,
定隔籬硬件 PO 度講至多人應機
Denon 要有bypass 起碼要1700ne
成萬蚊有啲偏貴
可以考慮Audio lab 6000A /8300A 二手
3-5000左右
Class AB足火 推 中架夠曬
果時想買audiolab 8300mb 一對黎推座地
但好似停產 同埋二手價麻麻
唔知效果係點 唔敢扑鎚
我見過二手5000
咁既價純後級class AB 應該好少其他牌子得
就係唔知用返denon 2ch 合併定8300mb 效果會更好
音響冇得試搞到心大心細
多謝

我係被動喇叭 如果要買喇叭線

淘寶嘢得唔得? 定係鴨寮街買?

因為去親啲音響鋪,全部都千幾蚊條以上

btw 千幾蚊算係平個啲嚟架啦
如果聽聲底應該有得試聽

Denon 有Av life
Audio lab 環球❓
淘寶有啲線都好貴,但我寧願去未䶴店穩陣啲
未來店
可以淘
買日本線 佳耐美
或者 秋葉原 150-300 芯散銅線自己開 好平
都勉強放得落....
美馬睇下無得試都唔知岩唔岩心水
舖頭都未必有齊咁多款你試

5‘’ 大路個啲款,
應該 yt 都有sound comparison
叫做大概對啲音冷暖有個概念
我都睇咗淘寶 佳耐美 $100 左右 一對 好平

心郁郁試吓

自己開 未試過
買膽機 同 喇叭 衝動咗 已經超左筆直
做得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞