[音響撚]音響HIFI討論區(24)

823 回覆
12 Like 2 Dislike
一般常見音響設備組成簡介

訊源: CD/SACD機,黑膠唱盤,電腦,Network Streamer,手提電話/平版,藍牙接收器,電視機。。等等
擴音機: 合併式擴音機,前級擴音機,後級擴音機,後級單聲道擴音機,其中又分膽機(電子管放大)及石機(晶體管放大)
喇叭: 被動喇叭及主動喇叭,後者喇叭箱體內建擴音器
解碼器: DAC (Digital Analog Converter), CAS (Computer as Source)、電視機通常會用到,主要將數碼訊號轉換為模擬訊號,然後由前級放大

玩HiFi豐儉由人,一千幾百到幾百萬幾千萬都得,最緊要係自己聽得開心玩得開心
剛剛試用ROON, UI真係好過Bluos 多多聲
同埋以前喺房經WIFI用Tunebrowser播network drive 的DSD會lag, 但用Roon竟然唔會
我都課左3個月玩
Roon BLACK FRIDAY OFFER
3美金玩3個月
https://roon.app/en/

only available until Nov 27th 好似係
3蚊但之後
我已經cancel左
驚到時唔記得cancel然後收我錢
我真係好好用,仲會唔會有特價
lifetime好似唔會特價的
應該只會一直加
而且3蚊美金其實都加左
之前好似1蚊美金玩3個月
肉赤少少俾 lifetime
新手入門想請教一下,睇問下tannoy autograph mini ow大家評價如何?上網睇過一個台灣YouTuber,佢話要駁埋accuphase E302,但我睇過佢應該冇音源要另外再買?如果唔用E302 有冇其他推介?
個KOL姓陳?
Yes係咪伏,如果係巴打有冇其他介紹?
E302係合併擴,要買音源
tannoy autograph mini ow
我玩過賣左 個時啲機唔夠力推
哩對係出名難推的書架喇叭嚟
所以你要買高watt 數嘅機推 我覺得要100watt up
(依家搵緊機會買返返嚟 但驚比父母屌柒 因為已經有三對書架
仲有atc 7仔/11仔都搵緊機會買
autograph mini 分兩個版本
新版係靚仔啲Tannoy autograph mini ow GR
但有傳言話舊版好聲啲 不過舊版都買唔撚到了

accuphase E302 80年代古董嘢嚟
tannoy配accuphase(金仔) 係正常組合嚟
依家應該係我用緊嘅accuphase E380
金仔對新手嚟講 算貴的
可以試埋fyne (好貴)
因為都係tannoy班n展佬走人 開另一間公司
但我試左f1-5 個聲都幾怪下
反而fyne vintage 5覺得幾好 (如果唔係我想要極厚聲嘅喇叭 應該買撚左)

音源睇你想點玩
要另外再買accuphase dac50 插落去電腦 就可以聽
或者平平地買多部streamer for 串流都可以
朋友換新喇叭送左對genelec g1比我插電腦用
本身冇乜研究淨係用電腦mon內置喇叭
宜加用左幾日心郁郁想加多個subwoofer玩下
但係佢同牌子個隻好貴又難擺位
見到有隻fostex既sub mini 2細細隻好好擺
想問下係咪一樣都可以駁埋一齊用
上E380, 暫時afford唔到唯有再做吓功課,多謝你哋咁詳細咁覆我
e380其實仲算係入門金仔嚟
金仔真係對新手好貴
但真係做工好靚 一路聽歌 一路睇兩隻錶
真是享受嚟

不過你都唔一定要玩金仔
平平地玩膽機的話 其實應該都夠
新手都可以考慮all in one
all in one (一部機加喇叭就可以出聲)
或者轉買其他喇叭
講真買得哩隻都係貪佢靚仔
示意圖

但因為autograph 一嚟難玩
而且tannoy同fyne個聲盲狙有啲人唔鍾意的
所以建議你試左先 如果真係好撚鍾意個聲再諗

另外唔好睇太多毒文/毒片
有時會令你衝動消費
真係俾佢個樣毒左,本身睇個YouTuber介紹係佢幫間cafe配E302 + autograph,打算去台灣嘅時候去間Cafe聽吓個效果如果OK就諗住入手另外all in one 之前做功課見過國仁推micromega M100
師兄記住玩喇叭
空間超重要 個效果可能同你試聽個時唔同 如果你放喇叭個位好細
而且autograph mini其實唔洗突登去台灣聽
不過香港音響鋪應該冇得試E302

micromega M100
我聽過下
我對佢個印象係個聲唔錯的
但明明class ab 都好撚熱
而且佢個usb唔知做乜鳩
我打機個時會lag機
所以好快換左機
工廈studio 用有大約600-650尺
巴打有冇all in one 介紹我打算搵吓二手only
咁應該唔洗擔心空間了
all in one 主流都係個三部 (最多人用哩幾部 考慮哂靚仔同價錢)
不過唔知搭唔搭到autograph mini
喇叭重要過amp
記住先諗喇叭
再諗用咩amp推

*有啲人係唔鍾意class D聲
Naim Atom
evo150 (class D
NAD m10v2 (class D

我加多幾部比你諗
Cary AIOS
TDAI-1120(class D
YAMAHA R-N2000A
NAD m33
Linn majik dsm 4(class D
HiFi Rose RS520(class D

或者考慮
KEF Wireless喇叭/Devialet Phantom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞