[音響撚]音響HIFI討論區(24)

823 回覆
12 Like 2 Dislike
我買埋下次
我一開始都係用iloud,覺得夠晒用
對focal xsbook 用左6年, 呢排開始就咁著電都有雜聲, 想順便換埋佢
唔想曬左部amp 同線(唔平唔貴既jotunheim) 依家有冇咩平喇叭好?
budget 2k-3k, 唔介意加多小小但唔想大部過對xsbook
請教下如果我買埋sw5 咁A5000 同A3000差別係咪都係咁大呢
想請教下 LS50W2 有冇啲咩補品好用
插Lan線用Roon
用緊accuracy ps-2012電源線
萬成E02英式拖板+原廠跟機線
兩隻Crystal EG

想係電源線上提升同埋想改善CAS啲數碼干擾
有冇咩線推薦俾呢啲有源喇叭用 同埋
好用嘅CAS方案/network device
而家有干擾? 不如搵下源頭係邊試下解決,好過你加呢樣加果樣
a5x 減到4600係咪可以盲狙
where?
前排買左對tannoy gold 5 見好多人都建議加隻DAC 但我本身係將PC PS5 SWITCH 駁落MON 到再 3.5mm 出舊喇叭 如果要將3樣野駁哂落DAC 想問有冇DAC推介
駁落MON個聲好似會好差
特別係3.5mm直出
雖然我未試過 (仲用緊窮mon 次次想換mon都拎左去買音響)
dac的話就adi2 dac la (算係一步到位 想平可以考慮買topping 掛)
PC usb 做source
然後駁xlr 出比tannoy gold 5

ps5就輸出比mon 再經coax/optical
然後駁xlr 出比tannoy gold 5
好似係 我冇玩過主動喇叭
你肯定係一對?
路過搭句嘴

ps5 如果得1 個 HDMI
會唔會搵啲 1出2既 hub,
第二路直駁 DAC 會好啲?

驚過一過mon, 唔知會唔會filter 左啲走

(PS 本身無 PS5, 唔肯定佢啲 USB port 可唔可以做 audio)
只能夠買個hdmi splitter, 分開個audio signal 經光纖/同軸去DAC, PC就USB
唔該哂咁多位巴打先
呢幾日睇左D DAC 見人話ifi zen one signature 要加部amp 先用得 想問我駁gold 5其實直接用得唔得??
如果唔得諗住可能轉topping DX5 lite 加splitter 或者zen dac 加usb hub
各位巴打我想整套5.1嘅音響睇電影為主,筆直2萬左右,新手唔係好識,可以唔可以幫手睇睇有咩可以改
我依家睇咗:
LS50 Meta
Q650C
Kube10b
Q50a
差部擴音機唔係好識揀
你對喇叭係主動型 唔駛加AMP 可直駁DAC
但係佢用xlr/trs駁, ifi呢部冇xlr, 冇音量, 冇得換電源線
同價位我選topping E70 VELVET
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞