[音響撚]音響HIFI討論區(24)

823 回覆
12 Like 2 Dislike
試吓換電源線、用LAN 線駁Router/switch、用LAN 線駁兩隻喇叭之間,實試過係有改善
或者可以加電源處理器(圖中第二層架果部黑色機),都會有改善
咁樣咪無咗玩all in one 意義, all in one 通常解碼偷雞, 試下外置加部 串流解碼好過, 同埋LS60 無by pass, 加前級會變兩次放大, 失真多咗
All in one 適合一啲無乜要求嘅人
幫助大唔大
輸出係英式定美式
Lightspeed 得美式插
LS60 2隻喇叭得一邊有輸入,加部串流解碼唔會有分別架喎
LS60 唔係一對咁出聲咩?
佢input 係 一對RCA嚟wo
請問有冇大分別
同埋係Lightspeed咩型號?
請問有冇串流解碼推介?

好典型的AIO block diagram, 就算外置解碼用digital 入LS60,都係經toslink/coaxial , 但個bandwidth 好似得24/96?然後點都要過DSP
LS60 on axis 個中高音至高音冇咁平滑,不過加埋反射聲之後就正常返,我覺得可以先試下唔同擺位,試下唔Toe In 同埋加大聆聽距離,如果太近牆低音過多就調 EQ
唔知你筆直幾多wo
但都係上面個師兄問題,analog input會唔會做多次A to D 先D to A, 咁外加解碼效果大減
師兄應該新開箱無耐?試下煲耐啲,同埋其他師兄咁,電處,或者加隻kojo cyrstal 地盒入手
想分享番小小經驗上個post 問過平平地CD機買咩好,
最後上網搵到部二手audiolab 8300 買左條 The Chord 既rca, 原來同平時聽串流分別真係好大 感覺好似影相 影aspc 同中片幅咁大既分別,
最近日日上網搵下有咩好聽既CD 真係好正 如果將來有部獨立既dac 可能會考慮玩埋file 睇下同Cd 既分別係點
分別有咁明顯嗎?可能我木耳聽唔出。
利申: CD 用 cambridge cxc v2 , 串流用 Lumin U2 mini
本身用緊咩串流機?
可能因為我用緊all in one 既amp , 所以分別比較大 之前去鋪店試佢地出串流都幾好聲
我用緊個amp入面本身既串流 可能因為太入門機 rn803 所以分別大D
Spotify lossless 出未呀? 2024啦頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞