【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我宜家用緊呢隻冇咖啡因但係喊完真係唔腫
隨時可以補
https://www.sephora.hk/products/jack-black-eye-balm-de-puffing-and-cool-gel/v/16g
同埋各牌都有唔同系列效用既爽膚

唔知佢用咩方法黎簡各牌用係呢次report既既爽膚水做代表
乳液既話
呢支野就唔係水狀 兼保濕埋
舉手投票表決掛
乳液可以好流動,有一定鎖水力

Aqua, Glycerin, Niacinamide, Butylene Glycol, Hydrogenated Polydecene, 1,2-Hexanediol, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Olivate, Cetyl Ethylhexanoate, Sorbitan Olivate, Beeswax, Vinyl Dimethicone, Anhydroxylitol, Citric Acid, Ethylhexylglycerin, Glyceryl Stearate, Hyaluronic Acid, Hydrolyzed Cicer Seed Extract, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Pancratium Maritimum Extract, Propanediol, Rhododendron Chrysanthum Leaf Extract, Sodium Hyaluronate, Sodium Polyacryloyldimethyl Taurate, Tocopherol, Tricholoma Matsutake Extract, Trideceth-10, Xylitol, Xylitylglucoside.
爽膚水真係好籠統
收斂水、爽膚水、柔膚/煥膚水、精華水放埋一齊比較其實都好唔公平
正wor! 朝早用完上妝會唔會kick粉?
未試過,早排sephora 25% off果時買的
牙玉成日喊
連豬成日喊
但佢係透明水狀 唔傑身
應該係甘油濃度高所以擦拭完會黏立
搽左兩晚Differin 0.1真係出少左油
兩邊面第2晚要搽LRP b5 light cream打底先敢再少量搽
定還是dirrerin先再b5 light cream好啲

今日清水洗面>Toner擦拭>avene spf30>by terry碎粉>掃上muf 粉餅
3點幾室外行左個幾鐘 keep到而家10:20冇補妝都冇乜油
但muf冇油妝感麻麻冇左奶油肌
去腫好work
但刺激度幾高 用左一排眼皮出左啲紅粒粒
入眼會痛 唔敢再用
同埋個樽口會痴住啲碎碎

Vichy 隻火山眼精華幾好
去水腫冇TO咁勁 但都work 有啲微暖
質地好水 唔油唔立(我本身眼皮唔乾)
前排買一送一好抵
但呢隻有維A都可以早晚用?
Btw 試過晚晚搽Neutrogena Wrinkle Repair night
當眼霜 搽左一個禮拜會眼乾 停左就冇事
上網睇原來好多人都有咁嘅情況
但晚晚搽佢維A眼霜用左成支都冇事(同冇效
粘杰都有部分原因Aquaxyl木糖醇
如果屋企有寵物,吸收前記得唔好比佢哋奶
廠商推薦Aquaxyl 1-3%添加量,粗略估計油相佔8%上下,足夠稱之為乳
習慣咗就先differin後cream,效用會強啲,刺激性都會高啲
by terry我今日試咗佢隻透明質酸精華,陪屋企人訓咗完醫院好殘搽完突然好靚
喊到豬頭→清水洗面→G lotion mist→By Terry精華即刻勁好氣色
但係好貴
帶隻噴霧瓶裝cetaphil得閒噴下就有奶油肌
A酯信則有不信則無
排得喺透明質酸後面得0.幾%,轉換兩次啫係得番0.00幾%
不過大肚婆0.0000000幾%都唔好試,寧願當有
好彩你提一提 真係有隻狗
呢支都幾抵用 一支搞掂
仲有效導出 擦拭條頸塊棉黃黃地
我隻貓好中意幫我沖涼好on9食Q曬我啲護膚品
所以係懶人總冠軍
同埋發覺有「糖」字成份嘅產品幾啱我用
有種保濕舒緩嘅感覺
To 7% toner 都有以前用過bioderma sensibio mask都係
月餅肌
🥮個餅皮令立立都係因為糖保濕
八月又開始好多廣告

因為兩邊面唔油冇暗瘡 打算搽黎抗衰老同睇下淡唔淡到斑
T字位就直接搽

呵返祝眾絲屋企人早日康復!

貴野真係貴野
多謝熊絲出咗院啦,屋企最好訓
抗衰老OK㗎,CP值最高非迷信真有效嘅抗老護膚品
take care
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞