【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
以為Capryloyl salicylic acid係用黎加強吸收同埋排咁後應該冇乜大影響
唔怪得網上見啲人搽完敏感/爆瘡

本身積雪草係主要退紅成分,少咗應該舒緩鎮靜效用有所下降
如果單純中意蘆薈啫喱,body shop果隻都好純
積雪草退紅凝膠可以試Aveeno Calm+Restore Oat Gel Moisturizer
係水楊酸溫和版,正常肌膚單用冇咩問題,可以幫手代謝粉刺
但係通常用得b5系列都係塊臉爆炸緊
配方個原理大概係落多啲植物酯、植物蠟嚟加強鎖水力彌補受損屏障,但係太多封閉性成分可能會痴實曬老廢角質焗粒粒,就不如落個溫和版水楊酸促進下粉刺代謝
個配方師思路冇問題,係營銷部坐撚住個腦
呢隻B5乳液唔係爛臉急救用,係正常混乾秋冬保濕用,有足夠滋潤度同時唔怕出暗粒
歐萊雅集團旗下行銷都係奇撚怪怪,唔可以信佢哋啲文案,可能連sales都唔係咁清楚
有冇類似配方既day cream 有水楊酸促進粉刺代謝
岩春夏混油?
benzac 5
喺控油篇度
Iherb買左Aveeno Calm+Restore Oat Gel Moisturize
頭先食完pizza鼻哥窿+嘴四周太痕搽左小小凡士林舒服小小
今晚洗完面齋用Cetaphil toner 就算
甩皮位痕先再搽小小凡士林
凡士林係幾好用,只要個底夠乾淨同本身有水夠濕,搽薄薄一層就好鎖水
Hello玉絲想請教吓你
我係乾性皮膚 未至於甩皮 通常得鼻會出油
依家用緊呢啲product

朝早
Naturie薏仁水抹面
Curel化妝水II
Fancl eye serum
Curel Moisture Cream/Lotion

防曬: Anessa mild milk

夜晚
Fancl mild cleansing oil
Curel洗面泡
Curel化妝水II
Fancl eye serum
Curel Moisture Cream/Lotion

本身冇用精華
想改善毛孔粗大 皮膚黑
或者想睇吓有冇其他性價比高嘅product推介
lf英國網avene做折
可以試下olay紅水、肌研白潤、松本清W/M AAA、或者cetaphil粉紅水代替curel 化妝水
唔該你!想再問吓我其他用嘅係咪大致都冇乜問題?係咪都適合20歲頭用
我呢排都想買啲serum用,不過我都唔係好清楚應該要買啲咩
高機能化妝水都已經有精華功能
明白!其實朝早同夜晚用一樣嘅護膚品都可以?
定係夜晚需要啲再潤啲?
唔該玉絲!
有啲產品搽咗會紅就夜晚用好啲
絲打講得啱 係暫時性嗱
頭先用curel 洗面用平時用開嘅1/3用量(平時㩒兩下約一個乒乓波)係甩皮位輕微拮,其他位冇事
Cetaphil toner用手輕拍都冇嗱了

再定點搽Differin 喺暗瘡位 (見到啲好耐都未好嘅瘡開始好忍唔住唔搽呀
壬二酸同全面Differin 就停幾日先
相信停咗LRP B5會好快復原熊絲好快滑凈番
多謝眾絲
唔敢再搽LRP b5 了拎黎搽頸/當hand cream 算
本身15/8停左
係20/8 卸完妝 洗面刺痛諗住搽黎舒緩下
點知
iherb送貨好快,到時試咗aveeno啫喱得閒上嚟分享下
一定會
咁而家夜晚係咪唔使用pacifica liquid? 改做用化妝水?
係,淨係日頭用
如果有唔舒服或者太乾燥就朝早都用消炎化妝水
我追左一陣post 都想睇下大家嘅意見
我有黑頭粉刺問題 係鼻頭 下巴好多暗粒 T字位經常岀油 以下係我嘅護膚程序 想問下各位絲打意見

AM:
CeraVe SA水陽酸潔膚露 --> Fresh Kombucha Facial Treatment Essence (一塊化妝棉) --> kiehls Clearly Corrective Dark Spot Solution --> CeraVe eye repair cream --> Vichy Mineral 89 火山礦物能量精華 --> 直接查防曬

PM:
CeraVe SA水陽酸潔膚露 --> Senka 超微米控油潔顏乳 --> Fresh Kombucha Facial Treatment Essence (一塊化妝棉) --> kiehls Clearly Corrective Dark Spot Solution --> CeraVe eye repair cream --> Vichy Mineral 89 火山礦物能量精華 --> CeraVe facial moisturizing lotion (2 pumps)

防曬:
VICHY 清爽水潤防曬日霜 SPF50

去角質:Gentle Buffing Cream
MASK: sMTS-韓國幹細胞嬰兒水晶針雙效加強保濕面膜mask (3 times a week)
Facial: 一個月一次針清

但仲有粒粒。。。係咪應該揸retinol嗰啲?同埋仲會岀油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞