【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
室內池點解防曬
你底妝用緊邊隻?
防曬噴霧、防曬碎粉、防曬棒
點睇Paula’s choice個c15 super booster?

多謝玉絲
我就係附近無室內池先要去室外池 近排未買防曬唯有游夜水
聽講呢個牌子唔係好穩定
我去邊都要用防曬
只會搽多唔會搽少
諗住游完衝返上樓補防曬
咁我覺得室內池唔洗太防水(very water resistant),始終真係會焗啲對皮膚有負擔
普通防水(waterproof)spf30物理防曬,每次上水補都夠做
同埋去游泳池記得揀啲冇小朋友同某國人嘅地方,啲水如果有「污糟嘢」,係好容易爆瘡
我有fd就係遊完水爛臉
明白 咁differin 0.1%係咪搽少少就夠?
全臉一毫子
我最近幾次游完水都生內包粉刺
明明之前都唔會

順手想問問我朝早用Vanicream Daily Facial Moisturizer (SQL + HA + CRM)會紅同埋痛係咪唔岩我?
一到暑假個池零舍污糟
你乳液前搽咗咩同埋上一隻保濕乳液係?
如果有搽酸或維他命A都會有影響
前一晚用a酸,朝早用olay pro x精華
搽pro x冇唔舒服?朝早可以直接搽隻保濕鎖水嘅防曬
Pro x冇唔舒服
但一用vanicream就痛同紅
可以搽角鯊烷油代替鎖水步驟,或者跳過鎖水步驟直接搽防曬日霜
謝謝
想請教下,有個迷思係卸妝油容易爛面
係選購同使用時應該要點用先洗得乾淨同唔爛面?
我而家用緊chifure既cold cream,按摩得耐會變成油再加水乳化(但中間過程會拉扯到皮膚,所以想轉)

因為佢有個cream變油既過程令我知道幾時夠鐘沖水
但用卸妝油個陣要點先分辨到夠時間可以乳化?
避開高致痘性嘅油分,油分種類越少越好
卸妝油幾時都可以乳化,即時都可以
唔關事,用油卸反而係最乾淨
我自己會避開礦物油同合成酯
同埋卸完洗多次面

如果拉扯到皮膚咁你既用量可能唔夠?
Caudalie Vinoclean Makeup Removing Cleansing Oil有三種油算唔算多?
cold cream唔會變油,佢本身已經乳化咗
Thanks,我今日試吓買支油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞