【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我搽1.5pump到,其實pump出嚟已經有少少橙色,咁係咪其實已經氧化左。 玉絲成日都咁夜訓
成份果度有分
體外實驗同蘑菇實驗
咁應該用邊個好
Thx
內包粉刺冇發炎, 但表皮黑左一點(唔係露左個頭個種)
除左點A酸係佢表皮度, 仲可以點整走佢?
用精選專題【粉刺】即時去黑頭粉刺教學得唔得?
SHELF-LIFE: For optimal efficacy, refrigerate and use within 6 months from the date of manufacture.
開咗幾耐,有冇放雪櫃
眾說紛紜冇共識,需要自己判斷
唔得,要有開口先可以溶解出嚟
可以搽埋2%水楊酸
點塗敷TO peeling也可,等十分鐘抹走
多謝回覆
好奇問下la roche posay ai/ k+有冇去粉刺/ 發炎暗瘡作用?
因為呢兩隻好出名, 但又冇係list度, 好好奇隻產品其實有咩功效
濃度太低,效用未必彰顯,但係價格頗高
搽左Differin 0.1%想包膠下
黑頭小左,毛孔細左,眼下皮腺線幾乎平曬(應該都關早晚toner擦拭事),
額頭粒3個禮拜都冇膿頭深紅色嘅瘡變左深粉紅同平左小小

18/8開始搽Differin gel 0.1%

20/8 Bioderma卸妝後Curel 洗面刺痛,淨搽LRP B5 light cream好嗱

21/8早晚清水洗面,冇搽壬二酸同Differin 0.1淨用Cetaphil toner抹面+LRP B5 light cream都好嗱

22/8開始每日:
早:洗水洗面>Cetaphil toner抹>壬二酸(比之前痕好多)>因為唔會出街曬到所以唔搽防曬(有銀色遮光窗簾)
晚:Curel洗面(刺痛)>Toner抹(嗱)>Differin(好舒服,唔嗱)

25/8嘴附近同鼻哥窿好痕同甩皮,左眼下有指甲size鞋鞋地,其他位置冇紅/冇痕/冇甩皮

26/8夜晚Differin 嘴附近+鼻哥窿甩皮位好痕隔左一個鐘搽左小小LRP B5 light cream一搽勁嗱!嗱左15分鐘

我係咪要換過啲產品?
除左Differin 0.1無論搽咩都好嗱,連Curel 洗面都痛
啱先清水洗完面印乾 驚嗱咩都冇搽 上黎搵眾絲求救先
過左30分鐘都冇乜繃緊好乾嘅感覺….
點解好似一搽b5 light cream就嗱
b5 light cream有辛酰水楊酸,應該係同時間搽太多酸爆炸咗
呢幾日休息淨係清水洗面同化妝水抹下就夠
curel洗臉同cetaphil化妝水之後可以繼續用,lrp乳液就要換
抖兩三日先搽番壬二酸,再抖多幾日先搽番differin
differin全面搽一毫子就夠

晚霜可以參考呢度 https://lih.kg/AycDdpX
Cetaphil toner都好嗱
壬二酸就比之前痕左同痕耐左 要用風扇吹
睇番掃除篇嘅精華會比較穩陣,起碼有一定濃度,效用唔會太差,喺括號裡面有標明去粉刺有效成分
如果之後都係keep住同differin唔夾,就換消炎化妝水
https://lih.kg/AycDdkX
就咁睇大機會只係暫時性嗱
好 試試先 唔該眾絲

唔該曬眾絲
平時夜晚會用A酸
係使用Salicylic Acid 2%既日子需唔需要停左A酸?
另外香港官方網站見到sephora有 TO Salicylic Acid 2% Anhydrous Solution
用普通版係咪一樣?
我之前都有同一個問題 以為搽b5會好但係超吉 都係check INCI Decoder先知
LRP呢個牌子成日有啲奇怪產品
佢啲標榜修復保濕產品唔知點解有時會有酸同酒精呢啲高刺激成分
Hyalu B5 Serum, Cicaplast B5 Ultra Repair Serum, Toleriane Rosaliac AR SPF30 Moisturiser, Cicaplast B5 Ultra-repair Light Cream呢四隻「修復產品」都令人難以理解
雪菜絲你宜家A酸抗生素療程進行成點啊
無水質地會油啲,用得水楊酸都應該膚質偏油唔中意咁笠,所以就冇推薦無水版
你可以落TO專門店試下兩款質地
通常建議早晚分開搽,敏感肌就隔日分開
耐受性比較高嘅可以搽完水楊酸半個鐘後搽維他命A,耐受性更加高嘅就可以喺水楊酸吸收咗之後直接搽維他命A
咁絲打轉左邊隻?
其實淨搽toner+A酸都唔太乾,但而家甩皮同痕所以想後續搽啲保濕嘅野,或者試左停A酸幾日先決定

大感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞