【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
拋磚引玉做個整合,方便新手特別係巴打學習選購適合自己嘅護膚品
記得唔同人唔同季節唔同國家啱用嘅護膚品都唔一樣
正所謂甲之砂糖乙之砒霜,睇其他人推介嘅時候要考慮埋對方人種、年齡、膚質、所在地,調整番件事,唔好直接複製貼上
歡迎大家補充,會定期更新置頂
睇完整合仲可以留言自己想解決嘅皮膚問題、用緊或者想買嘅護膚產品,一齊分析下用咩好

(一)成分篇

減少皮脂分泌
維他命B3、水楊酸、維他命A
吸附油脂
礦物泥、竹炭、硫磺、金縷梅萃取
抗菌消炎
鋅、壬二酸、過氧苯甲醯、抗生素、茶樹精油、甘草萃取
改善暗粒粉刺及毛孔粗大
果酸、水楊酸、壬二酸、維他命A、酵素、柳樹皮萃取
保濕
甘油、透明質酸、維他命B5、氨基酸、PCA因子、蘆薈萃取、海藻萃取
舒緩退紅
尿囊素、維他命E、膠體燕麥、積雪草萃取、洋甘菊萃取、綠茶萃取、金盞花萃取、甘草萃取、
修復屏障
神經酰胺、角鯊烷、酵母萃取、益生菌萃取
美白祛斑
維他命B3、維他命C、熊果素、間苯二酚、壬二酸、麴酸、傳明酸
抗氧化抗衰老
咖啡因、兒茶素、富勒烯、輔酶Q10、補骨脂酚、阿魏酸、玻色因、寡肽、藍銅胜肽、維他命A

(二)配方篇

萃取≠精油
精油含多款常見致敏物,建議購買含精油產品前先進行皮膚測試

喺成分表排得越前,濃度就越高,就算添加咗活性成分達唔到起效濃度都只係空談
但唔係排得後就冇用,有啲成分只需要零點幾%就可以發揮功效,加得多唔會更有療效之餘副作用仲會強咗
活性成分更高濃度唔代表一定更高強度,產品效果強唔強有幾個因素

1. 保存期間活性
出廠落足10%唔代表屋企開封使用有10%,用到樽底都有10%
2. 皮膚運輸率
搽咗10%唔代表有10%抵達皮膚底層,穿透皮脂膜同層層角質會有損耗,而有啲成分基於化學及物理性質穿透力又強啲,揸GTR同tesla都唔同
3. 轉化使用率
補充蛋白質為例,一磅豬腩肉連皮連肥連骨未必有半磅瘦肉,而半磅瘦肉又不如一杯蛋白奶粉,量多大份唔代表勁啲
4. 輔助加成
1+1>2,複方組合就算隻隻低濃度加埋都有機會療效強勁過單一高濃度,同時副作用控制到最低,好似牛腩麵舖辣椒醬惹味過指天椒蓉之餘唔會辣死人

所以點解有時候某牌子0.5%產品可以勁過人哋1%產品
而計啱條數做到好嘅配方係需要好多研發資源,成本會轉嫁至售價
控制成本嘅同時保持產品效用嘅策略就係追高濃度,滿足追求性價比嘅消費者做到抵買抵用
$10買到7分同$100買到9分,人人都有得揀
喺呢四項條件差唔多情況下,濃度越高就越強,不過任何情況下都有個臨界點,過咗之後療效無差異而副作用增強
雖然複方較為全效,但產品成分越多,累計致敏風險就越高,建議敏感肌選購護膚品以簡短成分表為主

室溫存放嘅含水護膚品係必須必須必須添加防腐劑
香精同防腐劑並非妖魔,喺發達國家正規生產嘅護膚品添加物係有監管
香精致敏性一般較精油低,但人人致敏源不同仍須自行測試
值得一提,對防腐劑不適人士不宜使用大包裝紙面膜

(三)膚感篇

水基
清爽補濕、較難留住水分
油基
有效鎖水、快速吸收唔黏笠
蠟基
強效鎖水、最黏笠有膜感
矽基
有效鎖水、微黏有膜感、霧面防油光
高卡波姆、大分子膠類
有效鎖水、較黏笠易起屑
高酒精
快速揮發唔黏笠、成分高滲透、有刺激性易乾燥

黏笠:蠟>膠>矽>油>水
鎖水:蠟>矽>油>膠>水
霧面:矽>膠>水>油>蠟

成分表頭五個成分大致決定係咩基底,可以係以上幾款嘅混合,根據排列次序能夠推測膚感質地
不過最實際都係親自落舖試用,實測質地、吸收速度同埋殘留膚感,同埋一定要試清楚會唔會敏感

(四)常見問題篇

Q:買咗新護膚品點用好?
A:如果含有酸類、維他命C、維他命A,建議先隔日使用,一週後再每日使用一次,再過一週後可早晚使用
期間若有不適暫停使用直至恢復正常,然後重複以上步驟
建議每次加入新護膚品相隔至少三天,給予肌膚適應時間,出現敏感反應亦可準確剔除產品

Q:水楊酸可唔可以同維他命A一齊用?
A:通常建議早晚分開使用,敏感肌建議隔日分開使用
耐受程度較高可搽完水楊酸半個鐘後再搽維他命A,耐受程度更高則可待水楊酸吸收後直接上維他命A

Q:冇甩皮係咪維他命A冇用?
A:起乾屑甩皮係不良反應,係副作用
設計良好嘅配方能夠抑制副作用同時達至理想療效
判斷維他命A是否起效嘅標準應為暗粒粉刺狀況及皮脂分泌量

Q:搽酸搽維他命A搽到爆拆紅乾痕點算好?
A:首先停用所有酸同維他命A
用清水洗面,簡化護膚,用低敏保濕修復乳霜保濕
搽物理防曬或者戴帽同留喺室內
好番先再重新慢慢搽酸同維A,由少量低頻率用起
平日加強保濕可以避免不良反應

Q:Differin 0.1%邊度有得賣?
A:香港任何Rx藥房,$160-180 30g

Q:護膚品可唔可以去凹凸疤去皺紋?
A:有一定改善,但只係輕微程度
嚴重凹凸疤請諮詢醫生進行激光治療
深層皺紋請尋求Botox或其他醫美手段
目前冇護膚品係所謂搽嘅Botox或透明質酸針,有都只係商家市場宣傳

Q:爆緊荷爾蒙瘡/濕疹/癬/玫瑰座瘡,搽咩好?
A:去睇醫生
唔好信護膚品Sales都唔好信美容院
護膚品只係維穩唔可以治療,病情減緩穩定後先再討論搽啲咩

Q:點解搽咗乜乜乜都冇好?
A:皮膚更新週期28-40日不等,要搽夠一兩個月先可以作準
每個人對唔同成分反應都唔同,如果搽咗成支都冇改善就建議轉用具相同功效嘅另一成分

(五)討論篇

希望呢個po可以幫到新接觸護膚美容嘅後生妹豬或者脫毒巴打,有咩唔明歡迎發問
如果想深入討論,可以留低想改善嘅皮膚狀況同目前用緊嘅產品
講番自己嘅膚質,有冇濕疹或其他皮膚病,以及已知過敏成分
想了解某啲特定護膚品種類都可以講下自己追求咩質地同使用感
希望連登巴絲人人都皮膚光滑健康
有冇人可以教下我點樣覆番Post 3
瞓絲你喺度嗎你有冇用過SKII/Genifique/ANR?
Hello 玉絲 sorry 第一次中1001

我淨係用過ANR 我都有聽聞新嗰枝et Advanced Night Repair
Rescue Solution Serum with 15% Bifidus Ferment 好好 玉絲點睇

Advanced Night Repair
Rescue Solution Serum with 15% Bifidus Ferment

Ingredients: Water\Aqua\Eau, Bifida Ferment Lysate, Peg-8, Butylene Glycol, Glycerin, Polysorbate 80, Bis-Peg-18 Methyl Ether Dimethyl Silane, Tripeptide-32, Hydrolyzed Yeast Protein, Lactobacillus Ferment, Sodium Hyaluronate, Caffeine, Hypnea Musciformis Extract, Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract, Lens Esculenta (Lentil) Fruit Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Magnolia Grandiflora Bark Extract, Polygonum Cuspidatum Root Extract, Poria Cocos Sclerotium Extract, Silybum Marianum (Lady'S Thistle) Extract, Sapindus Mukorossi Fruit Extract, Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Extract, Sodium Lactate, Ethylhexylglycerin, Potassium Gluconate, Sodium Pca, Caesalpinia Spinosa Gum, Sucrose, Caprylyl Glycol, Hexylene Glycol, Carbomer, Xanthan Gum, Ppg-6-Decyltetradeceth-30, Ppg-5-Ceteth-20, Bht, Disodium Edta, Sodium Hydroxide, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Red 4 (Ci 14700), Yellow 5 (Ci 19140) <ILN51256>
你用anr有冇出粒粒
你宜家啲粒粒會唔會有時痕
請教下
我以前冇搽防曬習慣
最近開始間中出街會搽手臂
但發覺搽完反而多咗好似班嘅黑色點 (唔sure, 平時唔出班 冇概念

用緊呢隻

係咩問題呢
360p可唔可以形容下硬定軟有冇凸起
同埋你搽完防曬有冇每晚用沐浴露沖乾淨
巴打留名學嘢
用緊Paula’s choice同 Dermalogica
用Anr 冇出粒粒 啲粒粒一時時會痕 我見比較多係白頭粉刺or 紅紅哋
你search下fungal acne睇下似唔似
sorry 電話舊又手震
平滑非凸出的 每晚都沖乾淨
基本上成張相見到有一點點
係咪就斑
我覺得有啲似 因為我手就係有毛囊角化 但因為都唔算成日痕 唔係好識分 但我唔sure 係唔係 玉絲你介唔介意我俾相你睇
玉絲請問想快啲退紅啡印可以加邊隻精華?同埋應該擺入邊個step

Quote翻個routine先

晚上:
Neutrogena, Rapid Wrinkle Repair, Moisturizer, Night

Neutrogena Hydro Boost Hyaluronic Acid Nourishing Cream

早上:
CeraVe's Skin Renewing Vitamin C Serum
防曬: Dr.G 亮白防曬霜 SPF50+ PA+++
lm
玉絲 有無推薦晚霜(唔洗有維A個啲)?我乾肌 要夠潤嘅!
你撳引用回覆
copy返要quote嘅野過嚟再覆就得
fab ultra repair cream拎嚟搽手好好
可能比一般handcream貴好多
但我覺得佢係好全能嘅cream
有啲咁嘅事 試下先 我隻手乾同手指有深色坑 你覺得佢有咩好?

手乾用完唔會甩皮
冇香味好重要
點為之手指有深色坑 唔明
我想做脫毛脫埋手指
但一脫又會再乾啲
咁樣 lol

清你可能對化學防曬比較敏感,擾亂咗荷爾蒙都會出斑,試下換全物理防曬
好啊
因為正常搽壬二酸唔應該keep住出紅腫暗粒,壬二酸本身有抗菌消炎功效,有機會係搽attenir個系列太多酵母精華太好營養令真菌nomnomnom茁壯成長
可以試下搽壬二酸藥膏
早:VC→壬二酸→防曬
晚:Cerave透明質酸精華→壬二酸→RPR
頭幾日淨係朝早搽,冇問題先搽埋夜晚
你本身用緊咩?
牙志你有冇遇過fungal acne
我懷疑樓上瞓絲塊臉做咗培養基,你點睇
我下次開post 5試下
多謝pen絲
家用IPL脫毛唔乾
我冇經驗呀
不過記得d外國 youtuber有講有隻成份嘅洗頭水可以有幫助
好似fungal acne多數係背脊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞