【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
晏啲影先 啱啱搽咗cream
追左好耐post
勁多info 好勁
都想問下咁既routine o唔okay
濕疹底 近三字頭 鼻同兩邊面毛孔較大
本身唔點生瘡 不過會有暗粒係面同近下巴位
另外成日瞓醒起身個鼻既毛孔見到一點點油咁
但去facial 啲人成日話我番面好乾

最主要都係黑頭較多 想毛孔細啲 保濕
咩抗老嗰啲就唔諗住啦

日:清水洗面> la mer treatment lotion> LRP hyaluB5 Serum> +/-obagi 20% vit C> sisley le soin: correcting brightening moisturizer(SPF50+ PA+++) (無打M22)/ Beauty of Joeseon Relief Sun: rice + probiotics (SPF 50+ PA+++) (打M22)

夜: Duo cleansing balm> Lagom Cellus Microfoam Cleanser> +/- drunk elephant TLcC baby facial > LaMer Treatment Lotion> Kiehls Retinol Skin renewing daily micro-dose serum> LRP hyaluB5 serum> Lagom Cellus aqualane solution> Beauty of Joeseon Dynasty Cream

防曬, vit c 同去角質視乎最近有無打M22
感謝
唔記得講
諗緊會唔會differin gel換左kiehls retinol會好啲
不過到時搽就應該唔好全面搽
淨係搽鼻嗰啲位
妳如果differin係抗衰老
要全面搽喎
冇理由只搽鼻
我見differin係俾痘痘肌 減少出油
驚臉既其他位置用左會乾得好緊要
做facial 話你面乾係指定動作黎
LRP B5精華高酒精濃度唔適合濕疹肌、混乾同乾肌
濕疹肌免疫系統有問題,sisley日霜係納米化物理防曬個人唔建議,另外有夏威夷果仁油同大豆油,有機會太過滋潤生暗粒
另一隻化學防曬,我都會有保留,對於濕疹肌首選建議都係物理防曬
Lagom Microfoam皂基洗臉奶,濕疹肌膚真係唔好用,本身濕疹已經令皮膚屏障一定受損,弱鹼皂基會令鎖水力更加更加低
babyfacial記得一個禮拜最多一次,有打M22果個禮拜唔用
Dynasty Cream太多油分啦,本身有暗粒都唔好搽住

濕疹肌膚護膚流程越短越好

建議更換洗面奶,停用LRP HyaluB5,Lamer每次拍多兩層,停用sisley日霜,BoJ係咪繼續使用自己衡量
Dynasty Cream最好換番無油或零致痘性油晚霜
太陽花籽油、紅花籽油、乳木果脂都比較安全

differin換唔換係後話,一次過唔好轉太多
剔除咗致痘性油分之後觀察粉刺暗粒情況再進一步調整
洗完臉用濕透化妝棉做一個擦拭動作,都會有幫助去除粉刺,短期內用純水或者本身用過嘅普通化妝水先
因為你都多嘢調整就唔好加入其他清潔柔膚化妝水
濕疹乾肌其實用番胜肽抗老比較適合
搽A酸會再乾一啲
咁就可以叫你加錢升級保濕精華
要做魚子
跳豆絲,我都係濕疹肌,之前玉絲建議我用First Aid Beauty Ultra Repair Hydrating Serum。用咗一排,暫時濕疹無發過,皮膚穩定咗又光滑返

仲買埋Aveeno Oat Cleanser,用完支ezskin洗面奶下星期就可以開嚟用,遲吓再上嚟報告。

多謝玉絲
俾佢地呃左好多年添…
多謝玉絲
原來用左咁多唔岩既產品
不過有幾枝都新開
等我轉左新野 兩星期後再分享
中左好多次伏
多謝你啊
等我都去買番枝用先
facial 果d 加保濕精華咪又係加果下補濕左之後又打回原型
differin 0.1% 可唔可以iherb買?
開心聽到好消息
納米防曬日霜如果仲想用就搽「冇濕疹發」嘅四肢部位,有爆拆甩皮嘅地方千祈唔好搽
B5精華可以濕髮搽髮尾,對染髮電髮嘅開叉斷裂有好強改善作用
皂基洗臉奶就比朋友屋企人用
dynasty cream用嚟搽乾燥甩皮嘅地方,避開上臂胸口容易出粒粒嘅位置,手踭腳踭膝頭都可,或者等冬天天氣乾燥先用少少少少喺臉部U區
絲打冷靜
改咗洗臉奶、防曬、同晚霜先試新精華
你宜家最大問題唔係搽少咗,係搽多咗搽錯咗
唔好短時間內一次過加入太多新元素
加咗錢都得果一兩日貨仔,我買一支貨裝30ml靚靚保濕精華日日用唔好
Rx藥房買
屈臣氏萬寧松本清都有,不過會貴啲
點睇Eaoron水光霜 同埋Torriden 嘅保濕精華+面霜 啱唔啱乾/混乾肌用
第一隻適合油肌
torriden dive in精華唔敏感全膚質可用
dive in cream混乾冬天可用,乾肌夏天可用
咁你會建議面霜早晚用一樣嘅定係夜晚用隻更保濕嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞