【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
日本Lotion/ Essence = 化妝水
Milk/ Emulsion = 乳液
我都係用Differin 0.1之後搽好多野都易嗱
而家轉咗dr wu 積雪草
之後上凡士林
鼻翼,眼角同易嗱嘅位搽多啲
再全臉Differin 0.1
不過覺得唔係好夠保濕
我覺得Differin 0.1 係有效同埋冇咁刺激
不過心郁郁想轉 tretinoin 0.025 or 0.05 試吓
如果differin都已經嗱,tret會更加嗱
要保濕可以搽角鯊烷油,另外都可以參考呢度 https://lih.kg/AycDdpX
想請問本身乾肌
塊面長期都乾燥甩皮
護膚品唔吸收可以點做
用緊factiv CAT1 洗面
Factiv HRP5 toner
Factiv HYA3 serum
嘉丹妮爾心葉球瞬效修復精華霜
有冇紅同痕
又無呢個情況 係用啲產品唔夠力?
咁大機會係太多老廢角質積聚,鎖唔到水又阻隔咗產品吸收
可以試下早晚用PHA2浸濕化妝棉擦拭
皮膚太乾係未唔適合用酸性產品搞黑頭粉刺住?
PHA2係酸
視乎點樣乾法,受損唔完整肌膚屏障就唔建議
試試先
咁朝早係咪要用洗面產品洗?
硬係形住凡士林清水洗唔走

唔知係咪搽左Differin 令到山根側邊眼皮/眼角都痕
(冇搽喺呢啲位)
原來以為避開呢啲位就得,但睇黎要用凡士林打底先得了
我都係用Differin 0.1之後搽好多野都易嗱
而家轉咗dr wu 積雪草
之後上凡士林
鼻翼,眼角同易嗱嘅位搽多啲
再全臉Differin 0.1
不過覺得唔係好夠保濕
我覺得Differin 0.1 係有效同埋冇咁刺激
不過心郁郁想轉 tretinoin 0.025 or 0.05 試吓
試試先
咁朝早係咪要用洗面產品洗?
硬係形住凡士林清水洗唔走

唔知係咪搽左Differin 令到山根側邊眼皮/眼角都痕
(冇搽喺呢啲位)
以為避開呢啲位就得,但睇黎要用凡士林打底先得了

原**
想請教下各位絲
我見去黑頭教學個到話用卸妝油/缷妝膏按摩都得
想問下 banila co zero粉紅色罐個個得唔得
因為平時好少化妝
但又唔想特登買枝缷妝油
如果唔得嘅話會唔會有乜平啲嘅産品推介

感謝大家
粉刺同暗粒係反映皮膚幾耐之前用錯野?
例如我今日用錯野/ 去左游水引致既粉刺要幾耐先上到表皮見到?
塊面而家仲爆緊粉刺, 一波未平一波又起個種
但我已經洗得好乾淨, 所以懷疑而家爆緊既係一個月前淨落黎
有機會係purging
同埋,最近有冇食太多甜/高油份/奶製品?
keep住用左一年多A酸, 護膚品冇轉過
有變化既就係游水同轉左用ipsa防曬
上兩個星期拿拿淋轉返之前既防曬
係爆小左, 但都keep住消完一粒又爆一粒咁樣
有大有細
睇下你朝早仲有冇
通常訓覺磨下磨下冇咩剩
可以
要爆一晚都得
深層果啲通常係內在生理原因而唔係外在環境因素
例如皮脂分泌旺盛、荷爾蒙失調
係咩位置?額頭、鼻、兩頰定下頷?
兩頰
應該係表層不斷新出而唔係底層浮上嚟,轉防曬唔會令代謝出現變化
同埋搽咗年幾A酸唔會有咁多底層粉刺源源不絕浮上
有機會關游水污糟事,整體上要留意外在環境衛生,勤換床品、避用毛巾抹臉、定期洗粉撲同化妝掃、唔好用氣墊粉底
汁:美國MNT醫療新聞媒體

汁:美國Curology皮膚科線上處方服務

廿一世紀臨床初步分析圖,其他巴絲都可以作參考
至於網上流傳其他暗瘡分區圖影響心肝脾肺腎,樓主受西方體系教育不作評論
我之前下巴爆話係腸胃問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞